ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 19, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Νίκο Αναστασιάδη,Αρχιεπίσκοπου

Ενόχληση και δυσφορία προκάλεσε στον Νίκο Αναστασιάδη η απόφαση του Αρχιεπίσκοπου να πάει στα τούρκικα εγκαίνια

26 Sep, 2021

Ενόχληση και δυσφορία προκάλεσε στον Νίκο Αναστασιάδη η απόφαση του Αρχιεπίσκοπου να πάει στα τούρκικα εγκαίνια. Η απόφαση που πήρε ο Αρχιεπίσκοπο, ανάγκασε τον Νίκο Αναστασιάδη να ακύρωσει την συνάντηση μαζί του σε ένδειξη αποδοκιμασίας.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΑΝΤ1 ότι ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας είναι καλά πληροφορημένος και είναι πολύ στεναχωρημένος απο την επιλογή του Αρχιεπισκόπου να παραστεί σε μια εκδήλωση του ψευδοκράτους.

Την ίδια δυσφορία εκφράζει και η ελληνική κυβέρνηση. Ο ΥΠΕΞ προσπάθησε να αποτρέψει την απόφαση που πήρε ο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις αν πάει στα τούρκικα εγκαίνεια. Αυτή η απόφαση θεωρήθηκε ως προδωσία ή αναγνωρίση του ψευδοκράτους που ενδεχωμένος να εκμεταλλευτεί αυτο το συμβάν που έγινε γύρω απο τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρω προς όφελος της Τουρκίας.

Μετά απο το σάλος που έγινε για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρος απόφασισε να πεί τους λόγους που πήγε στα Τούρκικα εγκαίνια και έδωσε εξηγήσεις για αυτή του την ενέργεια: «Ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, και θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίξει με σθένος τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α των Η.Ε.».

Πάντως η Ελληνοκυπριακή πλευρά επικρίνει απαράδεκτη την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στα Τούρκικα εγκαίνια. Πάντως ο κατοχίκος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πήρε θέση και επικρίνει τις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων και λέει οτι: «ενέργειες με πολιτικό κίνητρο δείχνουν το επίπεδο του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας της ελληνικής και της ε/κ πλευράς».

Επίσης αναφέρνει ο Τ/Κ ηγέτης πως δεν ήταν μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος καλεσμένος, αλλά και πολλοί διεθνείς ηγέτες , μεταξύ αυτών και ο ΓΓ και του ΟΗΕ: «Ενώ θα έπρεπε να χειροκροτηθεί από πλευράς διεθνούς ειρήνης η παρουσία εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών στον κόσμο σε αυτή την τελετή», προσθέτει ο Ε. Τατάρ, «είναι ενδεικτική για την στάση του δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ η ενέργειά τους να ακυρώσουν τις συναντήσεις τους με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής».

Επίσης πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης ότι: «Σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για μια συμφωνία στην Κύπρο, είναι φανερό ότι τέτοιες συμπεριφορές, που θα εμβαθύνουν τη δυσπιστία μεταξύ των δύο λαών, θα βλάψουν αυτές τις προσπάθειες».

Έτσι μέσα στο σάλος των αντιδράσεων που υπήρξαν προς το πρόσωπο του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου μας αναφέρει ότι: «Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των Κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς».

Επίσης μας αναφέρει την παρουσία του στην εκδήλωση της Δευτέρας ότι: «δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο».

Σημείωνει ότι λυπάται που προκάλεσε αθελά του οδύνη και στεναχώρια σε Κύπριους και σε Ελληνοαμερικάνους: «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό».

Τέλος καταλήγει να μας λέει ότι: «η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου» και θεωρεί ότι η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό υπερασπιζόμενης τις προσδοκίες του.

Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής αναφέρουν ότι: «Η απόφαση του να παραστεί στα εγκαίνια, παρουσία μάλιστα του Τατάρ, προκαλεί και δεν συνάδει με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και της Κύπρου».

Επίσης αναφέρε σε δήλωση του ο πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστήμιου Κύπρου μας λέει ότι: «Ο ίδιος κάποια στιγμή θα ήθελε να διεκδικήσει το θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εάν στο μυαλό του δεν υπήρχε η βλέψη, θα μπορούσε να καταγγείλει και την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι Τούρκος πολίτης, εφόσον δεν θα επιστρέψει».

πηγες φωτο και αρθρου 

1. sigmalive.com 

2. ant1.com

3. ekirikas.com

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This