ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 25, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Σοφία Βέμπο

Μίμης Τραϊφόρος – Σοφία Βέμπο κι ένας απόγονος…

24 Oct, 2021

Ο Βασίλης Τραϊφόρος γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε κοντά στον χώρο της υποκριτικής τέχνης, αφού είχε την τύχη να έχει θείους τον Μίμη Τραϊφόρο και τη Σοφία Βέμπο.

 

Παρόλο που σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε στην Τράπεζα Αττική για την εξασφάλιση της υλικής του επιβίωσης, ΄πως ο ίδιος χαρακτηριστικά εξομολογείται, το «μικρόβιο» του θεάτρου στο έσπρωχνε να παρακολούθησε την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, καθώς και πολλά σεμινάρια Υποκριτικής, Ανθρωπίνων Σχέσεων, Ορθοφωνίας, Κινησιολογίας, Ιστορίας Θεάτρου και Φιλοσοφίας.

Το θέατρο, ο πολιτισμός, η τέχνη τον Διετέλεσε περισσότερο από δέκα χρόνια ως υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού Δήμου. Παράλληλα συμμετείχε τα τελευταία 35 χρόνια σε πολλούς θεατρικούς θιάσους και έχει κάνει κινηματογράφο και τηλεόραση.

Έχει γράψει το βιογραφικό βιβλίο «Μίμης Τραϊφόρος-Σοφία Βέμπο της Ελλάδος παιδιά», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ , με αφορμή το οποίο και σε συνεργασία με φορείς σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται μουσικό- θεατρικές εκδηλώσεις με θέμα τη ζωή και την προσφορά της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου.

Έχει διασκευάσει επίσης θεατρικά έργα, ενώ είναι προς δημοσίευση θεατρικά του έργα, ποιήματα και τραγούδια. Όλα αυτά τα χρόνια ο Βασίλης Τραϊφόρος «κουβαλάει» ένα βαρύ καλλιτεχνικό επώνυμο στους ώμους του.

Ένα όνομα που προσπαθεί να κρατήσει ηθικά και καλλιτεχνικά υψηλά, για να το παραδώσει στα παιδιά και στα εγγόνια του…

Αυτό όμως που πάντα τον απασχολούσε ήταν η συνέχεια, η μετάπλαση αυτού του «φορτίου» και η αξιοποίησή του σε τέχνη.

Στην αρχή, όπως παραδέχεται, τον τρόμαζε και τον απέτρεπε κάτι τέτοιο, αλλά μετά έγινε η κινητήριος ώθηση. Η δύναμή του κληρονομικού DNA δεν μπορούσε να περιμένει άλλο…

Η πορεία του αυτή πέρασε από Συμπληγάδες, αλλά και από γαλήνιους ωκεανούς. Αγαπημένο του άκουσμα;

Το δυστυχώς πάντα επίκαιρο τραγούδι, που μας δίνει παράλληλα και μία αισιοδοξία, το “Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου”.

Και από τις φράσεις, αυτή του απ. Παύλου: “Η αξία της αγάπης ξεπερνά κάθε αρετή”. Αγαπημένη του εικόνα; Η έμπνευση από τα διαφορετικά χρώματα, κοιτώντας τον ορίζοντα σε μια γαλήνια θάλασσα.

Αν δεν ανέπνεε με οξυγόνο, πιστεύει ότι θα του έδιναν ζωή τα δευτερόλεπτα πίσω από τα σκηνικά περιμένοντας να βγει στη σκηνή. Μια υπέροχη αίσθηση! Και η γέννηση ενός νέου του πονήματος, από την άλλη, αφού ο συγγραφέας και ο ηθοποιός συνυπάρχουν πια αρμονικά μέσα του.

Αγαπημένο του όνομα, μάλλον ονόματα έχει να προφέρει τα ονόματα των δύο εγγονιών του, Λουλούδι το λιτό γιασεμί, γεύση:

Ότι θαλασσινό. Και μυρωδιά: Ο καθαρός αέρας της εξοχής, ο πλημμυρισμένος από μυρωδιές. Απεύχεται τους εφιάλτες σαν την απώλεια ενός αγαπημένου του ανθρώπου που πρόσφατα πέρασε.

Κι ένας επόμενος στόχος του στη ζωή να διαδώσω στις νέες γενιές, την προσφορά των θείων του, Σοφίας Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρου, στο θέατρο, στο τραγούδι και στην Ελλάδα. Επίσης να καταφέρει να ξανά παιχτούν έργα του, που τα ξέθαψε με πολύ κόπο από παλιά χρονοντούλαπα.

Στον Βασίλη Τραϊφόρο έδωσα τις εξής 5 λέξεις: σκιά, μύθος, ήχος, λέξη και πρόβα και τού ζήτησα να μού γράψει ένα μικρό διήγημα σε 43 μόνο λέξεις. Πήρα την εξής απάντηση και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό:

«Όταν την έχασα, ένιωσα ξαφνικά πως κάθε ανάσα περνά σαν ένας μύθος, σαν μια σκιά, που τρέχει στον πλίθινο τοίχο.

Οι λέξεις της γλιστρούσαν μέσα από τα μελωδικά της λόγια, έμοιαζαν σαν τους ηθοποιούς που κάνουν πρόβα στην σκηνή, γεμάτοι με αλλοπρόσαλλους ήχους».

Διονύσης Λεϊμονής

photo https://m.eirinika.gr/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.