EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Αίγινα

Αίγινα, μια «γοργόνα» του Αργοσαρωνικού!

18 Jan, 2024

Αυτό το υπέροχο νησί μόλις 40 λεπτά με το ιπτάμενο από το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα από τα στολίδια του ΑργοΣαρωνικού.

Η ιστορία της πλούσια μια και αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου  Ελληνικού Κράτους μετά την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

 Αίγινα 

Η Αίγινα ορίζεται στις 11 Νοεμβρίου 1826 ως έδρα της προσωρινής κυβέρνησης μέχρις ότου στις 26 Ιανουαρίου 1828 καταφθάνει στο νησί ο Ιωάννης Καποδίστριας για να ορκιστεί στην Μητρόπολη  και να αναλάβει τα καθήκοντα του.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας δημιούργησε στο νησί μεγάλα έργα όπως το Ορφανοτροφείο της Αίγινας που έγινε το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας και κατόπιν την οργάνωση του Εθνικού Τυπογραφείου και του Νομισματοκοπείου όπου έκοψε το πρώτο εθνικό νόμισμα,  την ίδρυση της Χρηματικής Τράπεζας, του Εθνικού Μουσείου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Ορυκτών, σχολείων καθώς και του πρώτου Διδασκαλείου κ.α.

Η Αίγινα, πέραν της θέσης της στην ιστορία, κουβαλά έναν απίστευτο θησαυρό : το μοναστήρι και την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, τον Ναό της Αφαίας που σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο της Αθηνάς αλλά κι ακόμη ένα που περνά από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, τον Παρθενώνα και τον Ναό της Αφαίας.

Από τουριστικής πλευράς η Αίγινα βρίσκεται πρώτη σε προτίμηση από τους κατοίκους της Αττικής λόγω της κοντινής της θέσης στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά αλλά προτιμάται και από τους Πελοποννήσιους, σε ότι αφορά των εγχώριο τουρισμό.

 aegina island 564625 640

Τι να πρωτοπείς για αυτό το νησί!

Οι ομορφιές του ατελείωτες αλλά ας ξεκινήσουμε με την προκυμαία που είναι από μόνη της μια πλήρης αποτύπωση της Ελληνικής νησιώτικης εικόνας. Όπου και να κάτσεις για καφέ μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα της.

Να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Μουσείο Καπράλου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τον Ναό του Απόλλωνα γνωστό ως Κολόνα, τον Πύργο του Μάρκελλου, την Παλαιοχώρα με τις 365 εκκλησιές που σήμερα σώζονται οι 36 περίπου, το Ελλάνιο Όρος που συνδέεται με την λατρεία του Ελλάνιου, του βροχοποιού Δία, στον οποίο προσευχήθηκε ο μυθικός πρώτος βασιλιάς της Αίγινας Αιακός, για να λήξει η ανομβρία που έπληττε την Ελλάδα, τον  Αρχαίο Ελαιώνα που σύμφωνα  με το Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών και το Εργαστήρι Αρχαιομετρίας του Εθνικού Κέντρου έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» οι ελιές είναι υπεραιωνόβιες!!!!

Επίσης την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «Χρυσολεοντίσσης» ένα γυναικείο μοναστήρι που για αιώνες ήταν το σημαντικότερο του νησιού.

Μια διαδρομή υπέροχη, απαράμιλλης ομορφιάς! Πολλές φορές έχω ξεκινήσει τον ανηφορικό δρόμο προς το μοναστήρι με τα πόδια και πάντα θα λέω πως η διαδρομή αυτή είναι ένα βήμα προς τον ουρανό!!!

Στην Αίγινα ότι θελήσεις το έχεις! Θες πεζοπορία; Θες οργανωμένες παραλίες; Θες φυσικές παραλίες; Τα έχει όλα!

Όπου κι αν πας θα φας καλά, θα απολαύσεις φιστίκια φρέσκα τον Αύγουστο αλλά και όλες τις άλλες εποχές σε διάφορες μορφές: ψημένα και αλατισμένα, χωρίς αλάτι, φυστίκι γλυκό, φυστίκι πατέ, φυστίκι παντού και σε όλα!

Αν υπάρχει ένα μέρος εξειδικευμένο στην παραγωγή, μαγειρική, κατασκευή εδεσμάτων φιστικιού αυτή είναι η Αίγινα!

Σε προτρέπω να πας όλες τις εποχές!

 Τα περισσότερα  καταλύματα είναι άνω του μετρίου, τα καραβάκια με συχνά δρομολόγια (αν και υπάρχει ένα θεματάκι τους χειμερινούς μήνες αλλά και πάλι θα βρεις), τα μαγαζιά είναι πάντα ανοιχτά και έχεις να κάνεις πολλά!

Το σίγουρο είναι πως δεν θα βαρεθείς σε ένα νησί με περίπου 13000 μόνιμους κατοίκους!!

 

 

 

Photos adibalea, cmalikakos / https://pixabay.com  / https://travel.gr

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This