Η έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη του ΕΛΙΔΕΚ, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: περί τα 67% των Ελλήνων Μεταναστών της Οικονομικής Κρίσης, δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα σε πέντε έτη, ενώ ένα ποσοστό 5% έχει το βλέμμα του στραμμένο στην επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Το “ίσως” ήταν η απάντηση για το 24% των ερωτηθέντων.
Η έρευνα εντόπισε 565 κατοίκους, πλέον, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Σουηδίας, Ολλανδίας και Η.Α.Ε. κυρίως, ξεκινώντας από το 2020 πριν ξεσπάσει η πανδημία. Στους ανθρώπους αυτούς το ερωτηματολόγιο δόθηκε τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τήματος, κα Ρεβέκκα Παιδή, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ανέφερε χαρακτηριστικά πως το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την έρευνα είναι πως οι Έλληνες που έφυγαν μετά το 2009 από την Ελλάδα «δεν επιθυμούν να επιστρέψουν, ούτε σήμερα, ούτε σε έναν ορίζοντα πενταετίας και πολλοί από αυτούς ούτε σε ορίζοντα εικοσαετίας».
Η κα Παιδή παρουσίασε τα στοιχεία που διαφοροποιούν “την νέα διασπορά”, αναφέροντας πως οι άνθρωποι που έφυγαν «δεν έχουν έντονη μια εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα, αισθάνονται περισσότερο πολίτες του κόσμου, είναι ικανοποιημένοι, στην πλειοψηφία τους, από το βιοτικό επίπεδο στη χώρα όπου διαμένουν και έχουν μια αίσθηση διαφορετικότητας ως προς τους συνομηλίκους τους που έχουν μείνει στην Ελλάδα, δηλαδή αισθάνονται ικανότεροι».
Πρόκειται ως επί τω πλείστον για ανθρώπους με μόρφωση οι οποίοι κυρίως μεταναστεύουν εντός της Ε.Ε. ως ευρωπαίοι πολίτες, ώστε να επιτυγχάνουν ευκολότερη μετακίνηση στην χώρα καταγωγής. Δεν χαρακτηρίζονται από την νοσταλγία των Ελλήνων μεταναστών παλαιότερων δεκαετιών, και πιθανόν σε αυτό να συμβάλλει και η χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που κρατά την κοινωνική επαφή σε συχνό επίπεδο καθημερινότητας. Τέλος, πρόκειται για ανθρώπους που αποκτούν τεχνογνωσία στην χώρα στην οποία πλέον διαμένουν, αλλά δεν βρίσκουν αρκετά κίνητρα για να επιστρέψουν και να τα εφαρμόσουν αυτά πίσω στην Ελλάδα.
Σχετικά με αυτό το τελευταίο στοιχείο, 55% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ήθελε να στηρίξει την πατρίδα στο εξωτερικό, ενώ 33% απαντά πως αυτό θα ήταν ανέφικτο. Όπως τονίζει η κα Παιδή, αυτό το κεφάλαιο της Ελλάδας, που είναι περίπου μισό εκατομμύριο Ελλήνων, απαιτεί να υπάρξει μια νέα σχέση της χώρας μας μαζί τους. «Χρειάζεται αναδιαμόρφωση του πλαισίου επικοινωνίας με τη διασπορά» είπε και σημείωσε την ανάγκη «να διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές για να αποκατασταθεί η σχέση αυτών των ανθρώπων με τη χώρα. Κυρίως θα πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση της πολιτείας μαζί τους. Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα κίνητρα όχι μόνο αν γυρίσουν αλλά και τώρα σχετικά με την κατάσταση των φορολογούμενων του εξωτερικού. Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για την Ελλάδα καθώς βρήκαμε ότι δεν ενημερώνονται αρκετά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και από τους πολιτικούς φορείς, και από τα κόμματα. Θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξουν κανάλια επικοινωνίας με τους Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού και η χώρα μπορεί να δημιουργήσει τους κατάλληλους δεσμούς ώστε να τους αξιοποιήσει».
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που πραγματοποιήθηκε το 2022, σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης και την σχέση της με την διασπορά, στοχευμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πέραν αυτής, πραγματοποιήθηκαν μελέτες στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Κατά την κυρία Παιδή, τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών δεν διαφέρουν πολύ από αυτά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
πηγή https://neoskosmos.com / photo PublicDomainPictures / https://pixabay.com/