Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Subscribe to our newspaper
αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας

Αναζητώντας λύση για την αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας

29 Aug, 2022

Ζούμε στις μέρες μας πρωτόγνωρες δοκιμασίες· καιρικά φαινόμενα, πανδημία, οικονομική κατάρρευση… και όχι χωρίς αιτία. Δεν σεβαστήκαμε τη φύση, και αυτή μας εκδικείται, δεν σεβαστήκαμε τον Άνθρωπο και τις ηθικές αξίες, δεν εκτιμήσαμε σωστά τα αγαθά της ζωής, με αποτέλεσμα σήμερα να ταλανίζεται η ανθρωπότητα και να αντιμετωπίζει μοιραία και τραγικές αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτές, το φαινόμενο της γυναικοκτονίας, που δεν ήταν, βέβαια, άγνωστη, αλλά στις μέρες μας έφθασε να απειλεί  τη χώρα μας , και όχι μόνον, καθώς η προηγμένη Τεχνολογία φέρνει στο φως παρόμοια περιστατικά στον κόσμο όλο.

Το 2021 ήταν η χρονιά, που η θανατηφόρα βία των ανδρών κατά των γυναικών απασχόλησε την ατζέντα των πολιτικών στην Ευρώπη. Έτσι, στη Σουηδία η κυβέρνηση ανέλαβε δράση με ένα δυνατό πρόγραμμα μέτρων, των οποίων όμως το αποτέλεσμα φάνηκε ζοφερό. Σκοπεύουν, γι’ αυτό να ζητήσουν την υποστήριξη των δήμων, ώστε οι γυναίκες να μπορούν εκεί να καταγγέλλουν τον δράστη. Εξάλλου ένας άνδρας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο της συντρόφου του , που ήταν έγκυος στο κοινό τους παιδί. Η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη αποκτήσει νομική ισχύ και μπορεί να ασκηθεί έφεση… ως φαίνεται η καθυστέρηση των δικαστηρίων δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο!

Από την παραπάνω αντιμετώπιση του φαινομένου της γυναικοκτονίας προκύπτει ότι η «τιμωρητική» πρακτική δεν αποδίδει, γιατί στο βάθος του φαινομένου βρίσκεται η ψυχική υγεία του ατόμου, στην οποία και πρέπει να στραφεί η προσοχή.

Είναι γεγονός ότι η Θετική Ψυχολογία εφαρμόζεται  και αξιοποιείται σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, ενσταλάζοντας στους ανθρώπους βασικές έννοιες, όπως τα θετικά συναισθήματα, την αισιοδοξία, την ικανότητα του  απολαμβάνειν, που συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας σε πολλαπλές παθήσεις. Στον τομέα της Εργασίας για την βελτίωση του ευ ζην των εργαζομένων , για ενίσχυση της ομαδικότητας , για   θετικότερη ηγεσία και καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η Θετική Ψυχολογία, κλάδος νεότερος της Ψυχολογίας, ξεκίνησε στην Αμερική το 1998 ως ένα καινοτόμο ρεύμα από τον Αμερικανό ψυχολόγο και παιδαγωγό Μartin Seligman, και προσβλέπει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ατόμου ώστε αυτό να γίνεται πιο παραγωγικό σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο  και να  απολαμβάνει τη ζωή του. Ο Seligman πρότεινε τρεις δρόμους προς την ευτυχία : Την ευχάριστη ζωή , στην οποία ο άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει ευχάριστα θετικά συναισθήματα, την καλή ζωή ή τη ζωή της εμπλοκής, στην οποία ο άνθρωπος είναι σε θέση να αξιοποιεί τα δυνατά του σημεία με εποικοδομητικό τρόπο, και την ζωή με νόημα/σκοπό, στην οποία ο άνθρωπος αισθάνεται ως μέρος ενός μεγαλύτερου σκοπού.

Στη χώρα μας λειτουργεί η Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας, καθώς και ειδικό πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από επιστήμονες, που ασχολούνται ενεργά με τον κλάδο αυτό της Ψυχολογίας.

Στην Εκπαίδευση αυξάνονται σε όλο τον κόσμο τα σχολεία, που εντάσσουν στα προγράμματά τους παρεμβάσεις Θετικής Ψυχολογίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τη σχολική κοινότητα.

Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Yale διδάσκεται  η Επιστήμη της ευεξίας, το «μάθημα της ευτυχίας» από την καθηγήτρια Ψυχολογίας Laurie Santos, και προσφέρεται δωρεάν σε διαδικτυακή παρακολούθηση.  Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία του Ιδρύματος, και όταν άρχισε, το 2018, συγκέντρωσε 1.200 φοιτητές, υποχρεώνοντας το Πανεπιστήμιο να παραχωρήσει τη μεγαλύτερη αίθουσα που διέθετε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.  Μετά την επιβολή του «lockdown» λόγω της πανδημίας, περισσότερα από τρία εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου είχαν δηλώσει συμμετοχή για την ψηφιακή παράδοση του μαθήματος της Ψυχολογίας

Στην αλγεινή περίοδο που βιώνουμε, εξαιτίας της πανδημίας και των παγκόσμιων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών,  η ψυχή των ανθρώπων τραυματίζεται.. Αισθάνονται μόνοι , αποξενωμένοι από τα αγαπημένα πρόσωπα, και η επιβεβλημένη αυτή μοναξιά, τους φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους και δίνει μοναδική ευκαιρία για αυτοκριτική και αυτογνωσία. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις ενηλίκων, που δεν μπορούν να διαχειριστούν τη μοναξιά τους, και τα διαδικτυακά μαθήματα ευτυχίας θα ήταν σωτήρια. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα «μέγιστο μάθημα».

Η ψυχική υγεία είναι το κλειδί  για το ευ ζην σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, και, όπως  ο Μ. Αλέξανδρος πίστευε, το ζην το οφείλουμε στους γονείς μας και το ευ ζην στους δασκάλους μας.

 

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.

 

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This