EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Jean Moréas

Απονομή διεθνών βραβείων Jean Moréas για το 2022

16 Mar, 2023

Ο ελληνικός πολιτισμικός παλμός της Ελλάδας δεν χτυπά μόνον στην Αθήνα.

Το Γραφείο Ποιήσεως και το Culture Book, ιδρυτής και ψυχή των οποίων είναι ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, εδράζουν στην Πάτρα.

Το Γραφείον Ποιήσεως και το Culture Book απονέμουν τα Διεθνή Βραβεία Ποίησης Jean Moreas, τα οποία αποτελούν πλέον έναν καθολικά αναγνωρισμένο θεσμό σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Υπηρετούν την ποίηση δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς δόκιμους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, διαμορφώνοντας ένα ποιητικό τοπίο υψηλής αισθητικής, λογοτεχνικής και πολιτισμικής αξίας.

Ταυτόχρονα, το Γραφείον Ποιήσεως τιμά και προσωπικότητες που υπηρετούν την τέχνη του λόγου με το σύνολο του έργου τους. Απονέμονται επίσης το Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas, το Βραβείο «Κωστής Παλαμάς», το Βραβείο «Θανάσης Νάκας» όπως και το μεγάλο Βραβείο σε Ελληνιστή ή Ελληνίστρια, που με το έργο τους προβάλλουν την ελληνική Λογοτεχνία στο εξωτερικό.

Τα βραβεία Jean Moreas θεσμοθετήθηκαν από το Γραφείο Ποιήσεως και απονέμονται κάθε έτος με στόχο να τιμήσουν τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή της χώρας μας και να προβάλουν την ποιητική τέχνη στο αναγνωστικό κοινό. Τα βραβεία απονέμονται τόσο στην καλύτερη ποιητική συλλογή δόκιμου ποιητή ή ποιήτριας όσο και στην καλύτερη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή ποιήτριας.

Αξιολογώντας το ποιητικό έργο και τη γενικότερη συμμετοχή στην ελληνική λογοτεχνία ενός ποιητή ή μιας ποιήτριας απονέμει το βραβείο Jean Moreas για το σύνολο του έργου τους. Τα βραβεία αναγνωρίζονται από τη λογοτεχνική κοινότητα της χώρας μας και είναι τα μοναδικά εκτός Αθηνών σε αυτό το επίπεδο.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν κάθε χρόνο προσωπικότητες των γραμμάτων της χώρας, καθηγητές Πανεπιστημίου, ποιητές και κριτικοί Λογοτεχνίας. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν οι:

Η Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Άννα Μαρίνα Κατσιγιάννη, επίκουρος καθηγήτρια φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Διώνη Δημητριάδου, φιλόλογος, κριτικός Λογοτεχνίας.

Η Άννα Αφεντουλίδου, φιλόλογος, κριτικός Λογοτεχνίας.

Η Μίνα Πετροπούλου, φιλόλογος, κριτικός Λογοτεχνίας.

Ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, ποιητής, γραμματέας της εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ποιητής και κριτικός Λογοτεχνίας, προεδρεύων του Γραφείου Ποιήσεως.

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», τη στήριξη της εφημερίδας Πελοπόννησος, του Ελληνικού Κύκλου Βιβλιοφίλων Λονδίνου, του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πατρών και της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, η οποία και επιμελήθηκε μουσικά τη βραδιά. 

Το Βραβείο για το σύνολο του έργου και τη συνολική προσφορά στα ελληνικά γράμματα στο εξωτερικό απονεμήθηκε στην ελληνίστρια-μεταφράστρια Gonda Van Steen.

Το ειδικό Βραβείο «Κωστής Παλαμάς» απονεμήθηκε στον καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμο Γ. Ζώρα.

Το ειδικό Βραβείο «Θανάσης Νάκας» απονεμήθηκε στον δοκιμιογράφο-κριτικό λογοτεχνίας Συμεών Γρ. Σταμπουλού.

Το Βραβείο για το σύνολο του έργου και τη συνολική προσφορά στα ελληνικά γράμματα απονεμήθηκε στον ποιητή, δοκιμιογράφο-κριτικό λογοτεχνίας Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Το Βραβείο για την «καλύτερη ποιητική συλλογή του έτους» απονεμήθηκε στον ποιητή Ηλία Κεφάλα, για τη συλλογή γραφέας του φυσικού έπους / Εκδόσεις Θράκα, 2021.

Το Βραβείο «πρωτοεμφανιζόμενου/ης ποιητή/τριας» απονεμήθηκε στους Νικόλαο Κιχέμ Κοτσαμπουγιούκη για την ποιητική συλλογή Εν συντομία / Εκδόσεις ΑΩ, 2021, και Μαρίνα Μιχαήλ Χρηστάκη για την ποιητική συλλογή Αρμενόπετρα / Εκδόσεις Μανδραγόρας, 2022.

 PREMI JEAN MOREAS 2

PREMI JEAN MOREAS 1.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This