Τέλος τα μέτρα για εμβολιασμένους.
Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κατά πλειοψηφία, έδωσαν το πράσινο φως στην πρόταση της κυβέρνησης για επιπλέον κοινωνικές ελευθερίες σε εμβολιασμένος πολίτες. Ακόμα και αν μία περιοχή έχει κριθεί κόκκινη, οι περιορισμοι δεν θα ισχύουν για τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς οι περιορισμοί είναι μόνο για τους ανεμβολιαστους.
Προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού, η κυβέρνηση θα επισημαίνει τις Κόκκινες περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. θα πρέπει να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ο όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.
Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες με βάση αυτά τα νέα μέτρα Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους διασκέδασης καθώς και στα μέρη εστίασης, Μπαρ κτλ,. όπως ακριβώς κάνανε πριν την Πανδημία.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
–Κανένας περιορισμός για εμβολιασμένος
— Όχι επιπλέον μέτρα στις περιοχές που μπαίνουν σε κόκκινο
— Παραμένουν οι ισχύοντες Κανόνες και περιορισμοί για τους μικρούς χώρους
— Η διάρκεια των μέτρων είναι Δεκαπέντε ημέρες και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021
Δεκαπενθήμερο σημαίνει ότι όλοι οι περιορισμοί θα εξεταστούν, ομαλοποιηθούν επικαιροποιηθούν στο σύνολό τους, σε διάφορες μορφές δραστηριότητας, ώστε να είναι κατανοητοί και πλήρωσε ομαδοποιημένοι, δήλωσε ο υπουργός κ Πλεύρης
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, είπε:
“Ο ΕΟΔΥ αλλά και γενικά η δημόσια υγεία βρίσκονται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας που επεκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Γνωρίζω τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με στόχευση, συνέπεια και συνεργασία θα ανταποκριθουμε σε αυτές. Άλλωστε η δουλειά που έγινε στον ΕΟΔΥ τα προηγούμενα δύο χρόνια παρότι μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες και αντίξοες άλλαξε θετικά την προσέγγιση απέναντι στη δημόσια υγεία. Δουλειά μας είναι τώρα να συνεχίσουμε σε αυτή τη σύγχρονη κατεύθυνση απαντώντας πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις που όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν είναι πάντα προβλέψιμες.
Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής στα αντιβιοτικά, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και η έμφαση στην πρόληψη, θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας. Έχουμε την γνώση, την εμπειρία και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος όλων. Προτεραιότητα του ΕΟΔΥ των επόμενο καιρό θα είναι η διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας”.