ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Γιώργος Κούκης

Γιώργος Κούκης -Ο αξιόλογος Έλληνας επιχειρηματίας, πολυμήχανος, αυτοδημιούργητος και φιλάνθρωπος  

16 Nov, 2021

 Ο κ. Γιώργος Κούκης είναι ιδρυτής  της κορυφαίας εταιρίας  ‘’ΤΕΜΕΝΟS‘’ με έδρα στην Ελβετία , Νούμερο ένα στον κόσμο της πληροφορικής τραπεζικού λογισμικού .

Σήμερα θα ήθελα να σας συστήσω μια ξεχωριστή και διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα , τον εξαιρετικό , ξεχωριστό και χαρισματικό επιχειρηματία Γιώργο Κούκη. Ο Γιώργος Κούκης  ενσαρκώνει το πρότυπο του δαιμόνιου Έλληνα επιχειρηματία που τα καταφέρνει παντού ανεξαρτήτως τόπου , χρόνου και δυσχερειών.  

Ο κ. Γιώργος Κούκης είναι η επιτομή του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία  Η ζωή του θυμίζει τα διηγήματα του αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1946 , σε μια φτωχή οικογένεια με 4 παιδιά  και  μετανάστεψε 23 χρονών . Στην Ελλάδα  είχε σπουδάσει στην Ανωτάτη Εμπορική και   έφυγε  την περίοδο της χούντας με την έγκυο γυναίκα του , όπου έφτασαν  στην Αυστραλία με  μόνο 140 δολάρια  στην τσέπη, αλλά γεμάτοι φιλοδοξίες ,όνειρα  και το πείσμα να τα καταφέρουν.  Νοίκιασαν  ένα μικρό δωμάτιο και εκείνος  έπιασε δουλειά σένα εστιατόριο  .

Όπως μας λέει ο Γιώργος Κούκης « Αρνηθήκαμε  να πάρουμε ένα επίδομα  που έδινε τότε το αυστραλιανό  Δημόσιο σε όσους έφταναν για πρώτη φορά στη χώρα τους , μέχρι να σταθούν στα πόδια τους . Εάν μπεις στην φιλοσοφία να σε ταΐζει το κράτος , χάθηκες» .

Εργάζεται αρχικά στον τομέα των συστημάτων πληροφοριακής , ενώ συγχρόνως σπούδαζε στο  Πανεπιστήμιο, University  of Technology  του Σύδνεϋ τα βράδια . Μετά την πάροδο κάποιων ετών προσλαμβάνεται σε μια αμερικανική πολυεθνική συστημάτων πληροφορικής , την MSA (Management Science America), με έδρα στην Ατλάντα , η οποία ανοίγει γραφεία στην Αυστραλία.

Μέσα σε 3 χρόνια αναλαμβάνει επικεφαλής του γραφείου . Ύστερα από χρόνια κάνει σημαντική περιουσία , αλλά την χάνει με την χρηματιστηριακή κρίση του 1987 . Τον Νοεμβριο του 1993 πια με κάποια χρήματα που κερδίζει από της δουλειά του συνεργάζεται με ένα venture capital και αγοράζει μια μικρή , δυναμική αλλά με σημαντικά χρέη ελβετική εταιρία η οποία ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών , την ονομασε « Temenos » . Από εκείνη την χρονιά ξεκινάει η πορεία προς την κορυφή, όπου μετέτρεψε την εταιρία σε έναν κολοσσό του λογισμικού για τον τραπεζικό τομέα .

Νούμερο ένα σήμερα στον κόσμο .

Στις αρχές του 2001 η εταιρία εισάγεται στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση περίπου 1.4 δις .ελβετικών φράγκων .

  • ‘’ Τέμενος είναι ο οριοθετημένος χώρος μέσα στον οποίο λατρευόταν μια θεότητα η συνηθέστερα ένας ήρωας στην αρχαία Ελλάδα ‘’

« Την αγόρασα 948.000 δολάρια και επτά χρόνια αργότερα η εταιρία έφτασε στο χρηματιστήριο με αξία 1,4 δις. Ελβετικά φράγκα και σήμερα 4,2 δις» τονίζει .

Σήμερα το δημιούργημα του Γ.Κούκη είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες software τραπεζικών συστημάτων ( private and retail banking ) σε ολόκληρο τον κόσμο .

Η ‘’ ΤΕΜΕΝΟΣ ‘’ διαθέτει γραφεία σε 64 χώρες και εξυπηρετεί πάνω από 2.000 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε 125 κράτη .

Ο Γιώργος Κούκης  ταξιδεύει  πολύ  μεταξύ Γενεύης , Λονδίνου και Ελλάδας .

‘’ Είμαι παθιασμένος με ότι κάνω . Εργάζομαι  18-20 ώρες κάθε  ημέρα .

Πάθος , πάθος , πάθος με την δουλειά .’’

Πρόεδρος της ‘’ ΤΕΜΕΝΟS ‘’μέχρι το 2011 , όπου αποσύρθηκε αλλά έκτοτε  παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο .

Ο Γιώργος Κούκης δεν επαναπαύεται στης δάφνες του , αλλά  με τα χρήματα που  συγκέντρωσε προσπαθεί να επενδύσει και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας . Μια από τις μεγαλητερες επενδυσεις που εχει κανει είναι σε Bio-degradable Plastics. Πλαστικα προιοντα που λιωνουν χωρις toxicity.

Το σημαντικότερο  και αξιολογότερο  όμως  έργο  του Γιώργου Κούκη τα τελευταία χρόνια( από τον Ιούλιο του  2014 ) είναι  η φιλανθρωπική του δράση   και το φιλανθρωπικό του έργο για την οποία ο ίδιος  ταπεινά δεν θέλει να μιλάει και για αυτό δεν έχουν γράψει πολλά  οι εφημερίδες έως τώρα .

O Γιώργος Κούκης έχει ανοίξει και χρηματοδοτήσει ‘’ The George Koukis Paidiatric Rheumatology Service at Evelina  Hospital of London  ‘’ στο Νοσοκομείο Evelina of London , Ρευματολογική  Παιδιατρική  πτέρυγα  με υπηρεσίες όπου γίνονται επεμβάσεις χειρουργικές από τους καλύτερους  ιδικούς .

Πολλοί νέοι καθώς και οι γονείς τους μετά από μια  χειρουργική επέμβαση η ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο του Λονδίνου ,  τον θεωρούν μεγάλο  ευεργέτη και σωτήρα  γιατί τους πρόσφερε το’’ θαύμα ζωής ‘’ που είναι η δύναμη να  περπατήσουν  καθώς και να αποκτήσουν μια καλύτερη  ποιότητα ζωής στην  καθημερινότητα τους .Οι γιατροί του νοσοκομείου επίσης είναι ευγνώμονες προς τον κύριο Κούκη ο οποίος τους έδωσε την ευκαιρία να  εγχειρήσουν και να γιατρέψουν όλους τους νέους οι οποίο έρχονται   από πολλές χώρες του κόσμου και  βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση .

Επίσης ο κύριος Γιώργος Κούκης βοηθάει νέους σε όλες τις χώρες του κόσμου οι οποίοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και τους δίνει μαθήματα και συμβουλές ‘ώστε να επιτύχουν τα οράματα και σκοπούς τους . Ιδικά στην Βραζιλία με το ‘’Dreams for the  World ‘’ προσφέρουνε την δυνατότητα στους νέους να εκπληρώσουν το όνειρο τους αλλά συγχρόνως τους διδάσκουν να είναι υπεύθυνοι στο κοινωνικό τους έργο.

Β .Π- Το μόνιμο μότο σας είπατε  συνοψίζεται σε τρεις λέξεις

 « Ηθική, Πελάτες , Εργαζόμενοι» ;

Γ.Κ- Ναι όσο ζω , θα είμαι ηθικός. Εμείς εδώ στην « Temenos » δεν κοιτάζουμε μόνο την κερδοφορία μας . Δεν έχουμε στον νου μας μόνο τους μετόχους μας , αλλά πολύ περισσότερο τους πελάτες και τους εργαζομένους μας .Όσα χρόνια δουλεύουμε στην εταιρία , ποτέ κανείς πελάτης δεν μας έχει ζητήσει να αποχωρήσει και να αλλάξει τα συστήματα πληροφορικής του .Βέβαια , κι εμείς είμαστε σωστοί σε ότι κάνουμε . Κάθε τόσο αναβαθμίζουμε τα συστήματα των πελατών μας .

Β.Π- Ποια είναι η φιλοσοφία σας στην Temenos ;

Γ.Κ- Η φιλοσοφία μου είναι ότι το πολυτιμότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης –μικρής η μεγάλης , δεν έχει σημασία-είναι οι εργαζόμενοι της . Για να εχεις μια Sustainable εταιρεια πρεπει να προσεχεις τους πελατες ανδ τους υπαλληλους της. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε κερδη για ολους τουσ μέτοχους (οι υπαλληλοι είναι μετοχοι). Αυτό που για μας έχει μέγιστη σημασία είναι να πληρώνουμε καλά τους εργαζομένους μας, να τους εκπαιδεβουμε ουτος ώστε να επιβιοση η εταιρεια για πολλα χρονια.   PEOPLΕ ARE THE KEY ηταν το μοτο μου όταν αρχησα την Τέμενος.

Οι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο asset σε  μια εταιρία .Αυτοί είναι βασιλιάδες . Η « Temenos » επιβραβεύει πιστά τα στελέχη της , καθώς όποιος δουλεύει για πάνω από πέντε χρόνια λαμβάνει ένα χρυσό κλειδί . Οι άνθρωποι είναι τα κλειδιά σε μια εταιρία , λέμε στην πολυεθνική μας .

Το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το αποτελεσμα της επιτυχιας. κανείς πελάτης μου δεν περιμένει να είμαι τέλειος , αλλά όταν έχει ένα πρόβλημα το επιλύνουμε αμέσως χωρίς πολύ σκέψη ότι μπορεί να χάσουμε χιλιάδες ευρώ . Τα 4.000+ άτομα της εταιρίας είναι ανά πάσα στιγμή κοντά στον πελάτη .

Η εταιρία και οι άνθρωποι της είναι το προϊόν. Ξέρετε , η επιχείρηση μας σήμερα απασχολεί πάνω από 70 Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Ένας Έλληνας ο Νίκος Τσιρώνης , έχτισε τα συστήματα της Bank of Shanghai .

Έχουμε Άραβες , Εβραίους , κινέζους , αλλά είμαστε μια ομάδα, σαν μια γροθιά

Στην Ελλάδα η « Temenos »  συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα , τη Marfin και την Πειραιώς .Μεγάλοι πελάτες στο εξωτερικό είναι η Deutsche Bank, η  Bank of England, η  Credit Suisse κ.α.

 

Β.Π-Περνάτε πολλές ώρες μέσα στα αεροπλάνα και επισκέπτεστε  διαφορετικές χώρες και κουλτούρες  ;

Γ.Κ-  Μεχρι το 2011, εκανα πάνω από 180 πτύσεις τον χρόνο για να επισκεφτώ τα 64 γραφεία και τους πελάτες στις τράπεζες των 130 κρατών .Απολαμβάνω τις διαφορές που βλέπω ανά τον κόσμο . Όπου και αν πηγαίνω , νομίζω ότι έχω γεννηθεί εκεί , και όταν βλέπεις τα πράγματα μέσα από μια τέτοια οπτική , ο κόσμος είναι όμορφος κι έτσι μπορείς να δεις το πρόσωπο του θεού. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι , γελούν με τα αστεία , πονούν όταν τους χτυπήσεις  . Θέλουν τα παιδιά τους να έχουν στέγη, μόρφωση και φαγητό..

Ταξιδεύω πολύ  και κοιμάμαι πολύ  λύγο , δεν μπορώ να χάνω χρόνο .Εξάλλου η νύχτα γεννάει καλύτερες ιδέες . Περισσότερο χρόνο περνάω στην Ευρωπη όπου βρίσκετε η οικογένεια μου , καθώς και στην Γενεύη που βρίσκονται τα γραφεία μας στην ‘’ πλατεία των Φιλοσόφων ‘’ . Πηγαίνω με χαρά στην Χαλκίδα όπου εκεί νιώθω κοντά στις ρίζες μου. Δεν υπάρχει μετανάστης βέβαια  που να μην θέλει να γυρίσει πίσω καιτοι τωρα μενω στην Γενευη, η Χαλκιδα μου υπενθυμηζει από που αρχησα,  και να είμαι πραγματικά  περήφανος που είμαι Έλληνας !  Καθώς και είμαι πολύ ευγνώμων με όσα η ζωή μου δίνει, δεν ζηταω ουτε και χρειαζομαι πιο πολλα 

 

Β.Π- Πιστεύετε  ότι η επιτυχία στην ζωή είναι θέμα τύχης  ;

Γ.Κ –   Όχι. Πιστεύω  ακραδαντα ότι η ζωή μας είναι μια σειρά από επιλογές. Εάν πιστευουμε στην τυχη τοτε βρισκουμαι δικαιολογια για να μην προσπαθουμε αρκετα.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ότι μας συμβαίνει, έχουμε μυαλό και βούληση

Να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό όταν σας συμβαίνουν άσχημα πράγματα , γιατί έτσι πλάθετε χαρακτήρα κι όταν όλα πάμε καλά να μην επαναπαύεστε , αλλά να ανησυχείτε λίγο. Οι μεγάλες αλλαγές ποτέ δεν έρχονται από τους πολλούς, η από εταιρειες, πολιτικα κομματα η θρησκιεθτικες ιδεολογιες αλλά από τις μονάδες, ο καθενας  μας μπορει να γινει μια ακτινα ελπιδας και δημιουργιας.

Β.Π-  Είσαστε και εσείς ένας Υπεράνθρωπος όπως ο κορυφαίο μας συγγραφέας  Νίκο Καζαντζάκης τον οποίο θαυμάζετε  ;

Γ.Κ- Πράγματι το έργο και  η φιλοσοφία του  Καζαντζάκη με αγγίζουν  βαθιά  γιατί βλέπουμε ότι ακόμη και στην καταστροφή ο ‘’ Ζορμπάς ‘’ παραμένει αισιόδοξος , γελάει δυνατά και φιλοσοφώντας χορεύει το συρτάκι .

Πιστεύω ότι μπορούμε να ξαναρχίσουμε από το μηδέν , φτάνει να έχουμε το απαιτούμενο πιστεύω και  πάθος στα οράματα μας . Δεν είμαι υπεράνθρωπος , προσπαθώ  να διατηρώ  τις  αρχές ,αξίες ζωής  τις οποίες  από μικρό μου δίδαξαν οι γονείς μου καθώς και  το φέρσιμο  ενός σωστού και  πραγματικού  Ανθρώπου .

************

Αγαπημένοι αναγνώστες , έχω  την τιμή να  γνωρίζω προσωπικά τον Γιώργο Κούκη , ο οποίος είναι ένας  πολύ καλός οικογενειακός φίλος , τον οποίο  πάνω από όλα εκτιμώ σαν Άνθρωπο . Είναι αυθεντικός σε ότι  λέει και κάνει χωρίς να φοβάται να εκφράσει τις σκέψεις και τα πιστεύω του σε όλους τους τομείς . Με εντυπωσιάζει ο χαμηλών τόνων χαρακτήρας του , ενώ συγχρόνως είναι πολύ παθιασμένος για την ζωή και την δημιουργία . Με εκπλήσσει ο ήρεμος τρόπος και φιλοσοφημένος με τον οποίο αντιμετωπίζει της δύσκολες καταστάσεις, ενώ δεν εκνευρίζεται ποτέ , όπως ο ίδιος μου επιβεβαιώνει . Όταν δουλεύει ακούει όπερα , κυρίως Μαρία Κάλλας , λατρεύει τα μιούζικαλ και το σκάκι

«Η μουσική με βοηθάει να σκέπτομαι και το σκάκι να συγκεντρώνομαι»

Έχει το χάρισμα να μας ταξιδεύει με τις εμπειρίες της ζωής του καθώς και με τον τρόπο που διηγείται .Παρακολούθησα  διαλέξεις του όπου πολλοί νέοι επιχειρηματίες τον άκουγαν με μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση .

Ο Γιώργος Κούκης είναι πολύ δεμένος με την οικογένεια του και ιδικά είναι  ένας υπερήφανος παππούς με   τους δυο μικρούς εγγονούς του,  τον Γιώργο και  τον Λεωνίδα στους οποίους δίνει με αγάπη  πολύ από τον χρόνο του .

Σέβομαι την φιλοσοφία του , την ηθική του αντιμετώπιση με τους συνεργάτες του στην ‘’Temenos  ‘’ .

Αυτός ο αξιοπρόσεκτος και αξιοσέβαστος  άνθρωπος , ο οποίος ευεργετεί σιωπηλά , διαθέτει το φιλότιμο ενός πραγματικού  Έλληνα !

 

Βενετία Πιτσιλαδή –Chuard

Συγγραφέας

wanda.chuard@bluewin.ch

venetiapitsiladi.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This