Με τον τίτλο «Οι βενετσιάνικες ρίζες της Ελληνικής Επανάστασης 1821» οργανώθηκε ειδική επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στις 12 Δεκεμβρίου στη Βενετία, στο Fondazione Ugo e Olga Levi, με πρωτοβουλία και οργανωτική επιμέλεια του επιτίμου προξένου της Ελλάδας κ. Bruno Bernardi και της αρχιτέκτονος κ. Χαρίκλειας Χάμψα ως συμμετοχή στους εορτασμούς της Επιτροπής «Ελλάδα 1821».
Η έκθεση παρουσίασε μία πτυχή της συμβολής της Βενετίας στην πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων, από τις αρχές του 17ου αιώνα έως και την Επανάσταση, η οποία αφορούσε στην παραγωγή και προώθηση ελληνικών θρησκευτικών, φιλοσοφικών φιλολογικών, μαθηματικών και άλλων εκπαιδευτικών βιβλίων στον τουρκοκρατούμενο ελληνισμό.
Παρουσιάστηκαν φωτογραφικά δείγματα από τα πρωτοσέλιδα των βιβλίων Ελλήνων τυπογράφων, όπως των Νικολάου Γλυκύ, Πάνου και Δημητρίου Θεοδοσίου, Νικολάου Σάρου, καθώς και των Ιταλών Βόρτολη, Ιουλιανού, Τζάττα, Πινέλλου, Βαρβώνιου. Τα βιβλία προοριζόταν για χρήση λειτουργική στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, όσο και στις πολλές μικρές ή μεγάλες σχολές για εκπαιδευτικούς λόγους με σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή, αλλά και να ενισχύσουν τη θρησκευτική και την πνευματική παράδοση του ελληνισμού από την αρχαιότητα έως και τα χρόνια της Επανάστασης. Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης είχαν ο κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος – παλαιογράφος και η ιστορικός κ. Λεωνή Π. Θανασούλα.
Παράλληλα προβλήθηκε ημίωρο ντοκυμαντέρ που επιμελήθηκε ο κινηματογραφιστής Λουκάς Παλαιοκρασσάς με συζήτηση μεταξύ των κ. Bernardi και Τσελίκα κατά την οποία τονίστηκε η σπουδαία συμβολή της παρουσίας των Ελλήνων στη Βενετία από τα τέλη του 15ου αιώνα της Ελληνικής Αδελφότητας του Αγίου Νικολάου και της λειτουργίας του ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, του Φλαγγινειανού Φροντιστηρίου, όπως και του πρώτου θρησκευτικού ηγέτη των Ελλήνων Ορθοδόξων Γαβριήλ Σεβήρου μητροπολίτη Φιλαδελφείας, και των λογίων Θεόφιλου Κορυδαλλέα, Μάξιμου Μαργούνιου, Γεράσιμου Βλάχου και του Ιωάννη Πατούσα, του οποίου η «Εγκυκλοπαιδεία Φιλολογική» με αρχαιοελληνικά και χριστιανικά κείμενα υπήρξε βασικό εγχειρίδιο διδασκαλίας τόσο για τους φοιτητές του Φλαγγινειανού Φροντιστηρίου όσο και για πάμπολλους διδασκάλους στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες.
Στο εικαστικό μέρος της έκθεσης συμμετείχαν με τα έργα τους οι ζωγράφοι Andrea Valleri και Alexander Aliberti.
Ο Andrea Valleri, προσέγγισε την ιστορική επέτειο με προσωπογραφίες των ηρώων της Επανάστασης, με αναφορές στην ελληνική αρχαιότητα, αλλά και στην πόλη της Βενετίας. Ο συνδυασμός των οπτικών μέσων που παραπέμπουν στη σύγχρονη τεχνολογία του πίξελ και της τεχνικής του κολλάζ, αποτελούν τον δημιουργικό του τρόπο αφήγησης των πολλαπλών επιπέδων του χρόνου και ιστορικού προβληματισμού για τον θεατή. Η χρήση ελληνικών γραμμάτων ως στοιχεία της σύνθεσης των έργων παραπέμπουν όχι μόνο στην ιστορική συνέχεια, αλλά και στην αποσπασματικότητα των μνημειακών καταλοίπων και τη διαρκή επανερμηνεία τους.
Ο Alexander Aliberti με έμφαση στην προσωπογραφία των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, με αρμονικό χειρισμό του χρώματος και μέσα από τον συνδυασμό της βυζαντινότροπης γλώσσας της παράδοσης και του ρεαλισμού έδωσε νέα μορφή σε αρχετυπικές εικόνες.
Στον χώρο της έκθεσης υπήρχε προβολή μικρής ταινίας με θέμα την προσωπικότητα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, παραγωγής του προξενείου, με αφορμή μία γνήσια γυναικεία φορεσιά της εποχής, την οποία παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης απόγονος της οικογένειας Μπούμπουλη, η οποία ζει στη Βενετία.
Επίσης, οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ημερίδα και έκθεση με θέμα «Ιταλοί αρχιτέκτονες στην Ελλάδα μετά το 1821», με επιμέλεια της κ. Χαρίκλειας Χάμψα, (11 Δεκεμβρίου) στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, όπως και ομιλίες με θέμα «Ο Φιλελληνισμός στη Βενετία» στο Ateneo Veneto (13 Δεκεμβρίου).