ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ελληνικής Επανάστασης

Μια ιδιότυπη και εντυπωσιακή καλλιτεχνική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

26 Dec, 2021

Tο 1821 δεν είναι μόνο μια πολύτιμη παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, για τους επερχόμενους, αλλά και η αφετηρία του έθνους-κράτους, η έναρξη της ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Στα δέκα χρόνια 1821-1830 η κατακερματισμένη κοινωνία της Ελλάδας με πολιτικούς και στρατιωτικούς να ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του υπό διαμόρφωση κράτους, κατάφερε να σταθεί γενναία, και από αυτήν την κοινωνία να προκύψει μια άλλη Ελλάδα, ως κράτος  ανεξάρτητο. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ελληνική Επανάσταση έχει δύναμη και σημασία για την ευρωπαϊκή ιστορία. Οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την Επανάστασή τους για δέκα χρόνια και ενεθάρρυναν έτσι και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η Φιλοσοφική Σχολή με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά και στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής, την όπερα του Κεφαλλονίτη μουσουργού Νικολάου Μεταξά-Τζανή «Μάρκος Μπότσαρης». Η παράσταση αυτή, που στηρίχθηκε ουσιαστικά  στην ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, χαρακτηρίστηκε από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή  Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο, ως  κορυφαία ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική εκδήλωση της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η εντυπωσιακή ιδιοτυπία της  μουσικής αυτής εκδήλωσης περιγράφεται από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής  και Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο προλογικό του σημείωμα σε ένα ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα : Τα μέλη του Εργαστηρίου Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής ανακάλυψαν σε ιδιωτικά αρχεία ένα από τα παλαιότερα ελληνικά λυρικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα μελόδραμα σε τρεις πράξεις του Νικολάου Μεταξά-Τζανή για τον σπουδαίο Σουλιώτη αγωνιστή τον Οπλαρχηγό Μάρκο Μπότσαρη, μια σύνθεση του 1854, που έως σήμερα εθεωρείτο χαμένη. Το έργο μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε μουσικολογικά προκειμένου να επιτελεστεί, κατά παγκόσμια πρώτη ερμηνεία, σε πλήρη σκηνική μορφή.

Ο Ν. Μεταξάς- Τζανής (1825-1907), εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης, αγωνίστηκε μέσα από το Κίνημα των Ριζοσπαστών για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και διώχτηκε γι’ αυτό. Όπως αναφέρει στο ίδιο  πρόγραμμα ο Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Πρόεδρος της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών  Νικόλαος Μαλιάρας, ο οποίος ανέλαβε την μουσική διεύθυνση της παράστασης, ο Μεταξάς είχε σπουδάσει στην Ιταλία, όπως οι περισσότεροι σύγχρονοί του Επτανήσιοι συνθέτες, και το έργο του είναι μέσα στη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή του ιταλικού μπελ-κάντο, και γι’ αυτό είναι κατάμεστο από πανέμορφες μελωδίες , φωνητικά σύνολα και χορωδιακά. Το ιστορικό πλαίσιο είναι η περίφημη μάχη του Κεφαλόβρυσου, όπου, παρόλο το νικηφόρο αποτέλεσμά της , σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης.

Είναι γεγονός ότι η μελωδική μουσική του Ν.Μεταξά-Τζανή σε συνδυασμό με υπέροχες φωνές (Ελένη Καλένος και άλλοι), την Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και μουσικές εκτελέσεις από την εκλεκτή  Φιλαρμόνια Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ν.Μαλιάρα, καθώς και  η σκηνοθεσία (Ισίδωρος Σιδέρης), τα σκηνικά/κοστούμια (Γιάννης Κατρανίτσας), οι χορογραφίες (Διονύσης Τσαφταρίδης) και  video-art (Κλεάνθης Καραπιπέρης), καθήλωναν τον θεατή και τον συγκινούσαν βαθύτατα. Η καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση αποτέλεσε έναν  ιδεώδη συνδυασμό ιστορικής έρευνας και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η επέτειος της Ελληνικής  Επανάστασης είναι μια ευκαιρία για αυτογνωσία και αυτοκριτική, είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας. Και παραστάσεις, όπως αυτή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμούν το παρελθόν μας και αντικρίζουν αισιόδοξα το μέλλον μας.

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου

Πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.