EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ελληνική Επανάσταση

H Ελληνική Επανάσταση του 1821 με το βλέμμα των εφήβων

2 Jan, 2022

Το «Βλέμμα εφήβων», η πρωτοποριακή μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι έφηβοι μέσα από την έρευνα προσέγγισαν αθέατες πλευρές της Επανάστασης και τόλμησαν να θέσουν δύσκολα ερωτήματα, θέτοντας συγχρόνως έναν σοβαρό προβληματισμό για την  Διδακτική της Ιστορίας.

Το πρόγραμμα της θεατρικής παιδείας περιλαμβάνει εργαστήριο Ιστορίας, θεάτρου, μαθητικής παράστασης, καθώς και συζητήσεις – συμπόσια. Στοχεύει στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας μέσα από την ενεργό συμμετοχή των εφήβων στην πολιτιστική ζωή με πνεύμα συλλογικότητας. Έτσι οι έφηβοι, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της Επανάστασης, προχώρησαν σε ένα τολμηρό εγχείρημα, μια παρουσίαση- συζήτηση με θέμα: «Γεννιόμαστε ως Ιστορία : Οι έφηβοι απέναντι στην Επανάσταση».

Η προσπάθεια αυτή των εφήβων εντάχθηκε στις δράσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, και στηρίχθηκε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Την καθοδήγηση του μαθητικού θεατρικού ομίλου και τον συντονισμό της Συμβουλευτικής Επιτροπής έχει η φιλόλογος Νατάσα Μερκούρη , χαρισματική φοιτήτριά μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με πάντα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα.

Η πρώτη συζήτηση που άνοιξε από τους Εφήβους στην εορταστική τους εκδήλωση στράφηκε γύρω από το ερώτημα : «τι δεν ξέρουμε για την Επανάσταση», και με το ερώτημα αυτό οδηγήθηκαν σε ποικίλες θεματικές, από τις οποίες ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν οι ακόλουθες: Η πολιτική διάσταση του φιλελληνισμού, οι φιλέλληνες, Ευανθία Καΐρη και ο Νικήρατος, χρηματοδότηση του Αγώνα, αρματολοί και κλέφτες, εμφύλιοι, διάλογος Κολοκοτρώνη- Μαυροκορδάτου, η πορεία του Καραϊσκάκη από την ιδιότητα του αρματολού σε αυτήν του αγωνιστή, κ.ά.

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση των εφήβων για το τι έμαθαν, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν την Επανάσταση. Η τοποθέτησή τους αυτή έδινε και το σημαντικό μήνυμα της ανάγκης αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας της Ιστορίας.

Είναι γεγονός ότι η επέτειος της Επανάστασης είναι μοναδική ευκαιρία για στοχασμό και αυτοκριτική. Η Επανάσταση δεν ήταν ένα στενά ελληνικό γεγονός, αλλά γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και ο εορτασμός της δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε πανηγυρισμούς. Το λαμπρό αυτό παρελθόν των Ελλήνων δεν πρέπει να καταλήγει σε ένα σκιερό παρόν, και με βάση αυτό το λαμπρό παρελθόν οφείλουμε να βαδίζουμε προς  ένα ανάλογο μέλλον. Αυτό είναι το σοβαρό διακύβευμα για τη σύγχρονη  γενιά, που μόνο με αναστοχασμό και αυτοκριτική μπορεί να το αντιμετωπιστεί.

Ο Ομ. Καθηγητής – Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης στο βιβλίο του : «Διαφωτισμός και Επανάσταση: η δημιουργία της νεότερης Ελλάδας» υπογραμμίζει ότι  «το ελληνικό αυτό κράτος όχι μόνο εκσυγχρονίστηκε, αλλά κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό που οι νεότεροι δεν θα πρέπει να ξεχνούν: δημιούργησε ένα αποτελεσματικό σύστημα παιδείας που ενοποίησε την κοινωνία, καλλιέργησε την ελληνική γλώσσα και παρήγαγε μια αξιόλογη λογοτεχνία, αυτά δηλαδή που με πολύ μεγάλο ζήλο καταστρέφουμε συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες».

Οι έφηβοι, λοιπόν, κατάφεραν το ζητούμενο με το εμπνευσμένο εγχείρημα της παράστασης – συζήτησης, που έθεσε με περίσσιο θάρρος το θέμα του τρόπου διδασκαλίας της ιστορίας της Επανάστασης και ευρύτερα της Διδακτικής της Ιστορίας. Της ιστορίας ενός λαού, που του γεννά περηφάνια και την αίσθηση της ανάγκης να ανατρέχει κάθε τόσο στο παρελθόν του για να αντλεί δυνάμεις για το παρόν του.

Τόπο, λοιπόν, στα νιάτα, ας τα εμπιστευόμαστε, ας τα στηρίζουμε και ας ελπίζουμε!

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.

Tilemahos Efthimiadis from Athens, Greece, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This