Σε μια προσπάθεια να συμφωνήσει με τα μέτρα που έχει προτείνει το ΝΑΤΟ, ώστε να μειωθεί η παρουσία Ρώσων διπλωματών και πολιτών στις χώρες – μέλη του, η Ελλάδα απελαύνει δώδεκα Ρώσους διπλωμάτες. Με τον τρόπο αυτό φαίνονται να επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, που ήταν ήδη εύθραυστες λόγω των τελευταίων γεγονότων.
Η τάση του περιορισμού της ρωσικής παρουσίας στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ξεκίνησε από την Γαλλία και την Γερμανία, ενώ έχει αρχίσει να διευρύνεται προς την Βαλτική και την Νότια Ευρώπη.
Δώδεκα διπλωμάτες των προξενικών αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έκρινε “ανεπιθύμητους” το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που είχε να συμβεί από το 2016, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς είχε χαρακτηρίσει ως persones non-grata Ρώσους Διπλωμάτες που “υποκινούσαν κοινωνικές αντιδράσεις” αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σήμερα, 6 Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Ρώσοι Διπλωμάτες κηρύσσονται ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Βιέννης για “Διπλωματικές Υποθέσεις”, ισχύος από το 1961 και κατόπιν το 1963. Οι λόγοι της απέλασης δεν είναι παρ’ όλα αυτά ξεκάθαροι στην επιστολή που έλαβε νωρίς το πρωί σήμερα, ο Ρώσος Πρέσβης.
Στο γενικότερο ευρωπαϊκό σκηνικό, η Ρουμανία θα απελάσει δέκα Ρώσους Διπλωμάτες, κάνοντας επίσης αναφορά στην Σύμβαση της Βιέννης, και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα της Ουκρανίας. Η Πορτογαλία θα απελάσει 10 μέλη της Ρωσικής Πρεσβείας, ενώ η Ε.Ε. χαρακτηρίζει 19 άτομα της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως personae non gratae. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται έτσι “για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς”. Στο ντόμινο προστίθενται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.