EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η Επιστημολογική Θεμελίωση της Κοινωνιολογίας

Η Επιστημολογική Θεμελίωση της Κοινωνιολογίας

29 May, 2023

Οι Εκδόσεις Λεξίτυπον, τον Μάιο του 2023, εξέδωσαν στα ελληνικά το σύγγραμμα του Ιταλού ακαδημαϊκού και πανεπιστημιακού καθηγητή Δρ. Τζουλιάνο Ντι Μπερνάρντο (Giuliano Di Bernardo) με τίτλο Η Επιστημολογική Θεμελίωση της Κοινωνιολογίας, το οποίο μετέφρασε στα ελληνικά και εμπλούτισε με υπομνήματα και ένα εκτενές προοίμιο ο Δρ. Νικόλαος Λάος, φιλόσοφος, μαθηματικός και συνεργάτης τού καθηγητή Ντι Μπερνάρντο.

Στο εν λόγω σύγγραμμα, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Δρ. Giuliano Di Bernardo συνοψίζει το ερευνητικό και διδακτικό έργο που έχει πραγματοποιήσει στην επιστημολογογία, τόσο ως μέλος της «Διεθνούς Ακαδημίας της Φιλοσοφίας των Επιστημών» («Académie Internationale de Philosophie des Sciences») όσο και ως διδάσκων το μάθημα της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Λογικής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Τρέντο (Università degli Studi di Trento). Ο Δρ. Νικόλαος Λάος, μαθηματικός και φιλόσοφος, και στενός συνεργάτης του Δρ. Giuliano Di Bernardo, πραγματοποίησε τη μετάφραση αυτού του συγγράμματος στα ελληνικά, εμπλουτίζοντάς το με σημαντικές υποσημειώσεις και με ένα εκτενές προοίμιο για την ιστορία και τις έννοιες της επιστημολογίας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ πραγματικότητας και συνείδησης; Σε τι συνίσταται, ειδικά, η «κοινωνική πραγματικότητα»; Τι μπορούμε να γνωρίζουμε (και πώς); Ποια είναι η σχέση μεταξύ του «Είναι» και του «Πρέπει»; Και, τελικά, τι είναι ο άνθρωπος, και πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τη δυναμική τού ιστορικού γίγνεσθαι; Πώς η ανάπτυξη της νευροεπιστήμης και η επιστημολογική διερεύνηση της βιολογίας επηρεάζουν την επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών; Αυτές, μεταξύ άλλων, είναι οι θεμελιώδεις ερωτήσεις τις οποίες το παρόν σύγγραμμα επιχειρεί να μελετήσει συστηματικά και από όλες τις διαφορετικές θέσεις που έχουν διατυπωθεί στην ιστορία της φιλοσοφίας, καταλήγοντας σε ένα συγκεκριμένο σύστημα συμπερασμάτων.

Ο τρόπος παρουσίασης του έργου προορίζεται για τους φοιτητές των τελευταίων ετών φοίτησης, αλλά και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε τμήματα κοινωνιολογίας και κοινωνικής πολιτικής των πανεπιστημίων καθώς και σε πανεπιστημιακά τμήματα ιστορίας και μεθοδολογίας της επιστήμης, φιλοσοφίας και παιδαγωγικής. Επίσης, το παρόν σύγγραμμα απευθύνεται σε όλους τους κοινωνικούς επιστήμονες που επιθυμούν να γνωρίσουν τη σύνδεση της φιλοσοφίας της επιστήμης με τον τομέα των ειδικών ενδιαφερόντων τους στις κοινωνικές επιστήμες.

 

Το λινκ του ανωτέρω βιβλίου στις Εκδόσεις Λεξίτυπον είναι το εξής:

https://www.lexitipon.gr/product/675/i-epistimologiki-themeliwsi-tis-koinwniologias.html

 

Εκδήλωση Παρουσίασης του Έργου

Οι Εκδόσεις Λεξίτυπον σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Ιταλού πανεπιστημιακού καθηγητή και ακαδημαϊκού Δρ. Giuliano Di Bernardo με τίτλο

Η Επιστημολογική Θεμελίωση της Κοινωνιολογίας

το οποίο μετέφρασε στα ελληνικά και εμπλούτισε με υπομνήματα και προοίμιο ο Δρ. Νικόλαος Λάος. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, οδός Ακαδημίας και Γεωργίου Γενναδίου 8 (είσοδος από Γενναδίου 8), Αθήνα 10678, 7ος όροφος, τηλ. 2103834559. Για πληροφορίες, τηλ. Εκδόσεων Λεξίτυπον 2103832117.

 

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Δρ. Ιωάννης Κατσελίδης, Εντεταλμένος Διδάσκων Ιστορία και Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια-HELLENiQ ENERGY

Δρ. Βασίλειος Μπαλής, Υπεύθυνος Προγράμματος Ιατρικής Γενετικής και Γονιδιωματικής στο Metropolitan College

Δρ. Σταμάτης Τουρνής, Διευθύνων Εταίρος & Κύριος Σύμβουλος στην εταιρεία SIGMA BUSINESS NETWORK

Χριστίνα Χ. Φλώρου, Δικηγόρος, Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Μ.Α. Εγκληματολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δρ. Νικόλαος Λάος, μεταφραστής του έργου, μαθηματικός-φιλόσοφος, ειδικός συνεργάτης του Δρ. Giuliano Di Bernardo

Συντονίζει: η κα. Eugenia Ch. Foes, B.Sc. Consultant/Event Co-ordinator/Personal Coach.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση στον μπουφέ. Είσοδος Ελεύθερη. 

 

 

Photo https://www.lexitipon.gr/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This