EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η «Ημέρα της Ευρώπης» και το μέλλον της

Η «Ημέρα της Ευρώπης» και το μέλλον της

14 May, 2024

Τις προάλλες (9η Μαίου) γιορτάσαμε και στην Κύπρο την «Ημέρα της Ευρώπης» με ορθές διαπιστώσεις για το παρελθόν όσο και για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ορθές διαπιστώσεις ότι η Ευρώπη σημαίνει σήμερα συλλογικές κι ατομικές αξίες, όπως  δημοκρατία, ειρήνη, ελευθερία, ασφάλεια καθώς και ατομικές ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα ιδιοκτησίας κ.ά. Πρόκειται για ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ αξίες που  επιβάλλουν οι Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν τον υπέρτατο νόμο για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πρόκειται επίσης για αξίες που παραβιάζονται ωμά στην Κύπρο από την συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή.

Τα περίεργα ξεκινούν με όσους στην Κύπτο,  είτε εμφανίζονται ως σούπερ-ευρωπαιστές,  είτε είναι συγκαλυμμένοι αντιευρωπαιστές, και έχουν τόσο … πλεόνασμα ή προθυμία να ακρωτηριάσουν τις δεσμευτικές αξίες της ΕΕ και μάλιστα εις βάρος της πατρίδας! Το πώς γίνεται να δηλώνει ένας ευρωπαϊστής αλλά πρόθυμος να ακρωτηριάσει τις δεσμευτικές αξίες της ΕΕ που αφορούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες, είναι  κυπριακό φαινόμενο. Ορισμένοι μάλιστα ευθυγραμμίστηκαν με την επιβολή κυρώσεων σε άλλες χώρες (π.χ. Ρωσία) για την εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς να ενοχλούνται που για την Τουρκία δεν υπάρχει ανάλογη στάση. Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, υπάρχουν εκείνοι που ζητούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Προφανώς, καθένας τους ζητεί μέτρα ανάλογα με τον δογματισμό του, αλλά για λήψη μέτρων κατά του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν που κατέχει παράνομα έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο, το προαποκλείουν ως εξωπραγματικό κι ούτε το συζητούν!

 

Ένα δείγμα με βασικά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης που απαιτούν καθαρές θέσεις είναι:

Α) Ενόψει της συζήτησης που θέτουν τα μεγάλα κράτη-μέλη για κατάργηση του δικαιώματος βέτο που οι Συνθήκες της ΕΕ παρέχουν τώρα σε κάθε κράτος-μέλος ως ύστατη προστασία των ζωτικών του συμφερόντων, απαιτείται καθαρή θέση. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές δεν είχαμε όλοι κοινή θέση και η … «λιποταξία» συγκαλύφθηκε επειδή προφανώς κρίθηκε ότι δεν συμφέρει επικοινωνιακά να γνωρίζουν οι πολίτες την πραγματικότητα.

Β) Ενόψει της συζήτησης για Ευρωπαική Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, πρέπει να υπάρχει σαφής θέση.

 Γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την πίεση της Γερμανίας για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας χωρίς καν την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την ΕΕ που αφορούν την Κύπρο, χρειάζεται καθαρή θέση. 

Δ) Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει και την στέγαση, την οποία η Κύπρος δεν συμπεριέλαβε στο Σχέδιο της που υπέβαλε στην ΕΕ. Θα έπρεπε η Κύπρος να συμπεριλάβει στο Σχέδιο της τη στέγαση;

 

Στο σύγχρονο κόσμο της πολιτικής, με τις επικοινωνιακές τεχνικές σε ευρεία χρήση, η ουσία συγκαλύπτεται με τρόπο  επιτήδειο και επιλεγμένο λεκτικό. Για αυτό, επαφίεται στον σκεπτόμενο πολίτη να αναζητήσει μόνος του διεισδυτικά τις απαντήσεις και τις θέσεις.

 

 

Κώστας Μαυρίδης, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

 

photo https://udpu.edu.ua/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This