EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η οργή βασιλεύει - Συνέντευξη της Maria-Marina Machado

Η οργή βασιλεύει – Συνέντευξη της Maria-Marina Machado

18 Dec, 2023

Συνέντευξη της Maria-Marina Machado, υπεύθυνης του Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς, “Doris”, που παραχώρησε στην Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

 

   Η οργή βασιλεύει. Το ζήτημα κακοποίησης των ζώων ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει. Κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα, οι ψυχές μας σφίγγονται όλο και πιο πολύ.

   Όσο κι αν ο νόμος γίνεται ακόμα πιο αυστηρός, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Η αρρωστημένη ψυχή αρκετών είναι αυτή που κάνει τον κόσμο και την κοινωνία να καταρρέει. Αποτρόπαιες πράξεις που δεν μπορείς ούτε να τις αναφέρεις χωρίς να δακρύσεις και χωρίς να βουρκώσεις, χωρίς να θυμώσεις.

   Συγκάλυψη δεν υπάρχει. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ευτυχώς δεν επιτρέπουν να συμβεί αυτό. Κανένας τόπος δεν φέρει την ευθύνη. Καμία πόλη και κανένα νησί.  Οι άνθρωποι ευθύνονται. Αυτοί είναι οι κακοποιητές. Ο Όliver είναι ένα από τα τραγικά θύματα. Στο παρελθόν έχουμε βιώσει ανάλογα περιστατικά.    

   Εκτιμώ τους ανθρώπους που σέβονται τα ζώα. Δίνω συγχαρητήρια στις οργανώσεις, στις φιλοζωικές, στα κλιμάκια που ασχολούνται, που παλεύουν να βρουν κάθε φορά τους πόρους και την αλήθεια, γύρω από το κάθε τραγικό περιστατικό. 

   Μαζί μου για μια ακόμη φορά, βρίσκεται η κυρία Marina Machado, υπεύθυνη επί σειρά ετών, του Φιλοζωικού Συλλόγου “Doris” στο νησί της Κεφαλονιάς, έχοντας επιτελέσει με δύναμη ψυχής ένα τεράστιο έργο, προκειμένου να μας μιλήσει για πως διαμορφώνονται οι συνθήκες γύρω από την φιλοζωία στην Ελλάδα, με αφορμή και το τελευταίο τραγικό συμβάν του άτυχου Oliver.

 

Ευαγγελία Αλιβιζάτου :  Κυρία Μαρίνα καλησπέρα. Θα ήθελα να σας συγχαρώ εκ των προτέρων για το έργο σας. Ο κόσμος σας γνωρίζει και σας θαυμάζει μέσα από τον κόπο, τον αγώνα και την αγάπη σας για τα ζώα. Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν, αλλά θα ήθελα αυτήν τη φορά, με την ιδιότητα μου ως δημοσιογράφου, που συνεργάζομαι με το GreeknewsandradioFL, την έντυπη και ηλεκτρονική Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami, να μου πείτε μερικά πράγματα. Καταρχάς, να ξεκινήσω με το θλιβερό περιστατικό του Όλιβερ. Πείτε μου, πώς αισθανθήκατε στο άκουσμα της είδησης;

Maria-Marina Machado :  Όλοι έχουμε πονέσει και λυπηθεί για το θάνατο ενός αθώου πλάσματος αλλά και από την βαρβαρότητα του ανθρώπου. Πρέπει να ξέρετε ότι παρόμοια περιστατικά γίνονται καθημερινά σ’ όλη τη χώρα, μάλιστα πολλά από αυτά δεν γίνονται γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο, δεν καταλήγουν στη δικαιοσύνη αλλά και ο δράστης, με την ανοχή της τοπικής  κοινωνίας, ποτέ δεν τιμωρείται. Ελπίζω η τεράστια αντίδραση του κόσμου για το θάνατο του Οliver να στείλει ένα μήνυμα σε όποιον σκέφτεται το κακό των ζώων, ότι πλέον οι άνθρωποι νοιάζονται για τα ζώα, τα αγαπούν και θα τους βρει απέναντί του.

Ε. Α. :  Κυρία Μαρίνα, πείτε μας λίγα λόγια για το έργο σας, που εμείς το γνωρίζουμε, αλλά θα ήθελα να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακρυά, στο Μαϊάμι  της Φλώριδας και όχι μόνο.

M.-M. M. :  Εργάζομαι 35 χρόνια για την φροντίδα και τη προστασία των ζώων. Το καταφύγιο “ARK” του συλλόγου “Doris”, λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια αλλά και πριν απ’ αυτό, το ενδιαφέρον μου ήταν για όλα τα ζώα του νησιού. Όπου υπήρχε ανάγκη ήμουν παρούσα. Δεν θα ξεχάσω τον χλευασμό και το κυνηγητό των ανθρώπων τα πρώτα χρόνια, διότι για πρώτη φορά έβλεπαν κάποιον να ενδιαφέρεται για τα ζώα. Για πρώτη φορά, κάποιος έβλεπε τα ζώα ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και όχι σαν εργαλεία ή υποδεέστερα πλάσματα.

logodoris2

Ε. Α. :  Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να υιοθετήσουν ή να αγοράσουν ένα κατοικίδιο θα έπρεπε να ελέγχονται υποχρεωτικά από ψυχολόγους;

M.-M. M. :  Να πούμε ότι δεν επιτρέπεται ν’ αγοράζουμε, γιατί στηρίζουμε το εμπόριο ζώων και στέλνουμε το μήνυμα ότι τα ζώα είναι αντικείμενα για εκμετάλλευση και κέρδος. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εκτροφή των ζώων για πώληση είναι μια βάρβαρη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα ζώα ζουν σε άθλιες συνθήκες, με προβλήματα συμπεριφοράς και μάλιστα αυτά που γεννιούνται ασθενικά, με ελαττώματα ή άσχημα, θανατώνονται. Ακόμη, δεν γνωρίζουμε το χαρακτήρα των αγοραστών, εάν το ζώο μπορεί να συμβιώνει με τους θετούς γονείς και την τύχη του. Πολλά απ’ τα αδέσποτα είναι αποτέλεσμα τέτοιας αγοραπωλησίας.

 Όσον αφορά τον ψυχολογικό έλεγχο, δεν νομίζω ότι είναι αποτελεσματικός.  Η υιοθεσία ζώου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Εμείς, πριν προχωρήσουμε σε υιοθεσία, μελετούμε τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς το ζώο. Σας πληροφορώ ότι, με την εμπειρία που έχουμε, αντιλαμβανόμαστε πλήρως εάν κάποιος έχει την ικανότητα ν’ αναλάβει την ευθύνη φροντίδας ενός ζώου και εάν η επιθυμία του είναι ευκαιριακή. Επίσης, επειδή γνωρίζουμε το χαρακτήρα του ζώου, μελετούμε τη σχέση που δημιουργείται  ανάμεσά  τους. Ζώο και μελλοντικός κάτοχος συναντιούνται στο καταφύγιο, περνούν χρόνο μαζί, κάνουν τις βόλτες τους,  ή μπορεί να φιλοξενηθεί για κάποιες ημέρες στο σπίτι και μετά προχωρούμε στη νόμιμη διαδικασία, η οποία, να τονίσω, γίνεται αφιλοκερδώς, που δεν είναι βέβαιο πώς συμβαίνει πάντοτε σε άλλες υιοθεσίες. Έχουμε περιπτώσεις ζώων όπου η συμβίωση δεν έγινε για πολλούς λόγους, παρά το γεγονός ότι ο γονέας ήταν πολύ καλός και αγαπούσε τα ζώα. Να πω ότι με μια επίσκεψη στα καταφύγια, θ’ ανακαλύψετε  ότι το ίδιο το ζώο θα σε βρει. Αυτό θα επιλέξει τον κηδεμόνα του, γιατί αυτά έχουν το ένστικτο, καταλαβαίνουν.

Ε. Α. :  Υιοθετείτε την άποψη ότι τα ζώα συντροφιάς θα έπρεπε ανά τακτά διαστήματα να ελέγχονται υποχρεωτικά από κτηνιάτρους για κάθε εμφανή μορφή κακοποίησης οι οποίοι, στα πλαίσια καταγραφής, σε συνεργασία με τον εκάστοτε αρμόδιο δήμο και τις Αρχές, να προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες ;

M.-M. M. :  Αυτό είναι σημαντικό, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται να γίνουν κι άλλα πράγματα, όπως η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής όλων των ζώων με υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA στη τράπεζα γενετικού υλικού, εάν δεν είναι επιθυμητή η στείρωση, καθώς και η κατασκευή δημοτικού κυνοκομείου. Ο κάθε δήμος οφείλει να γνωρίζει τον αριθμό και τα στοιχεία του κάθε μη ανθρώπινου πλάσματος που διαβιεί στην περιοχή του, όπως ακριβώς γίνεται και με τους δημότες. Τα παραπάνω δεν έχουν γίνει από κανένα δήμο στη Κεφαλονιά, αλλά ούτε στους περισσότερους δήμους της χώρας, κατά παράβαση του Νόμου 4830/21, που όριζε ότι πρέπει να εφαρμοστεί στο εξάμηνο. Θα ήταν χρήσιμη μία αστυνομία ζώων ή ακόμη να αναλάβει τον έλεγχο εκπαιδευμένο τμήμα της δημοτικής αστυνομίας.  Χρειάζεται τακτική ενημέρωση από τους δήμους προς τους δημότες για τη σωστή διαχείριση και υποχρεώσεις τους προς τα ζώα. Επίσης είναι σημαντική και η συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, για την καλύτερη φροντίδα των οικόσιτων αλλά και αδέσποτων ζώων.  

Ε. Α. :  Μιλήστε μου για τα ζώα που υιοθετήσατε επί σειρά ετών στην φιλοζωική. Ποιες είναι οι καθημερινές ανάγκες των ζώων και ποιες οι αγωνίες σας γι΄αυτά;

M.-M. M. :  Ο αριθμός είναι μεγάλος, αλλά το σημαντικότερο, με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα μέρη του κόσμου. Θέλω να ξέρετε ότι, πριν από κάποια υιοθεσία υπάρχει συνήθως μια διάσωση κι όχι σπάνια με κίνδυνο της ζωής μας, είτε από καιρικές συνθήκες, είτε από το χώρο που απομακρύνεται το ζώο,  αλλά και από ανθρώπους. Ακολουθεί ψυχολογική στήριξη του κακοποιημένου ζώου, ο αγώνας προσαρμογής και η προετοιμασία για μια πιθανή υιοθεσία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην αγορά ζώου αυτό δεν γίνεται ούτε στο ελάχιστο, ούτε ενδιαφέρει τους πωλητές. Τα χέρια μας συχνά έχουν σημάδια από την αντίδραση του πονεμένου ζώου. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Εμείς συνεχίζουμε την επαφή μας με τον κάθε γονέα και απαιτούμε να έχουμε ενημέρωση για την υπόλοιπη ζωή του ζώου. Όσα περιγράφω γίνονται από δύο άτομα και λιγοστούς εθελοντές. Επειδή είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα οι δήμοι να μεταφέρουν όλο αυτό το έργο σε λιγοστούς εθελοντές, όπως συμβαίνει  και μ’ εμάς, να σας πω ότι η δουλειά μας δεν έχει ωράριο. Είμαστε εδώ, 18 ώρες την ημέρα, συχνά μαζί με την αγωνία να εξασφαλίσουμε φαγητό για τα ζώα μας. Θα πρέπει να βρούμε και φαγητό για μας, για ιατρική περίθαλψη και για μας, να πληρώσουμε και για τα δικά μας προσωπικά έξοδα, λογαριασμούς κλπ. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Αλλά είμαστε ικανοποιημένοι όταν υπάρχει φαγητό για τα παιδιά μας όπως τα αποκαλώ, κι ας είμαστε εμείς νηστικές. Ζητάμε τη κατασκευή δημοτικού καταφυγίου ώστε να μειωθούν οι ανάγκες και να διευκολυνθεί η προσπάθειά μας και να προχωρήσει η Πολιτεία στην αδειοδότηση αυτού του καταφυγίου, αφού δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές.

logoark3

Ε. Α. :  Είναι προφανές ότι, την περίοδο που διανύουμε, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους στους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Από πέρυσι που μιλήσαμε, έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την υποστήριξη των φορέων;

M.-M. M. : Η συνεργασία με φορείς δεν είναι σύμφωνη με τις ανάγκες μας. Τη φετινή χρονιά είχαμε μια μικρή αύξηση της επιχορήγησης, από 17.000 ευρώ το χρόνο σε 20.000 ευρώ και αύξηση των δωρεάν στειρώσεων. Επίσης περιμένουμε και από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρότι δεν έχει αρμοδιότητα, να δείξει ενδιαφέρον και να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του καταφυγίου. Οι ανάγκες σε τροφές κάθε μήνα ανέρχονται στα 8.000 ευρώ, γιατί χρειαζόμαστε τροφές και για τα άλλα αδέσποτα, σε πάρα πολλά σημεία σ’ όλο τον δήμο, όπου θα πρέπει να περάσουμε να ταΐσουμε, γιατί μας περιμένουν κάθε μέρα πριν πάμε στο καταφύγιο. Επίσης πρέπει να νοιαστούμε και για τους ανθρώπους που έχουν ζώα σπίτι τους, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα για να τα ταΐσουν ή να αγοράσουν φάρμακα. Το πρόβλημα γίνεται τεράστιο κατά τους οκτώ χειμερινούς μήνες, όταν δεν υπάρχουν επισκέπτες και εθελοντές. Τότε πρέπει να απλώσουμε το χέρι για να μαζέψουμε ότι μπορούμε ή βρίσκουμε μαγειρικά κόλπα, ώστε από το τίποτα να γεμίσουμε τις κοιλιές των ζώων μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που δεν είναι γνωστό : τα κακοποιημένα, ταλαιπωρημένα ζώα, που συμβιώνουν με άλλα ζώα, αλλάζουν συμπεριφορά, γίνονται απειλητικά για τα άλλα. Θέλουν να βλέπουν ότι υπάρχει τροφή ακόμη και αν δεν την αγγίζουν. Δεν ξεχνούν ποτέ το πόσο υπέφεραν κάποτε, όταν δεν την είχαν. Στο καταφύγιο, πρέπει να φροντίσουμε και γι’ αυτό. Πρέπει να είμαστε εκεί, όταν τα πυροτεχνήματα και οι βροντές τα κάνουν να πανικοβάλλονται, με δυσάρεστες συνέπειες. Δεν είμαστε μόνο ταΐστές και τροφοί. Είμαστε γονείς, γιατροί, ψυχολόγοι, φίλοι στα παιχνίδια τους και δάσκαλοί τους.  

Ε. Α. :  Τι είναι αυτό που θα επιθυμούσατε για όλα τα ζώα και πολύ περισσότερο γι’ αυτά που αγωνίζεστε ;

M.-M. M. :  Αυτό που θέλουμε για τα ζώα είναι να ευαισθητοποιηθούν η Πολιτεία, ο Δήμος , αλλά και η κοινωνία και να αντιληφθούν ότι τα ζώα έχουν αισθήματα, έχουν ανάγκες , πονούν, λυπούνται όταν χάνουν ένα φίλο τους, τρομάζουν όταν εγκαταλείπονται, ακριβώς όπως και εμείς. Δυστυχώς, δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς. Ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μην τα αγαπήσει, αλλά πρέπει να τα σεβαστεί, να μη τα εκμεταλλεύεται  και να εξασφαλίσει ότι θα έχουν μια καλή ζωή. Εμείς θα είμαστε τρισευτυχισμένοι όταν το καταφύγιο θα κλείσει, επειδή τα ζώα δεν θα μας έχουν πια ανάγκη.

Ε.Α: Κυρία Μαρίνα σας ευχαριστώ για την συνέντευξη, συγχαρητήρια για τη
σπουδαία κοινωνική προσφορά σας και σας εύχομαι να είστε πάντοτε δυνατή και δραστήρια στο έργο σας.

M.-M. M. :  Σας ευχαριστώ πολύ κα Αλιβιζάτου που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για το καταφύγιο και για τα ζώα. Εύχομαι υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα με την πένα σας.  

 

photo 2

Πληροφορίες για τον Σύλλογο:
Ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Doris» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2011, από μια ομάδα φιλόζωων ανθρώπων που ζουν στο Αργοστόλι με τη συνεργασία και τη βοήθεια του δήμου Κεφαλονιάς που παρείχε τη γη για το καταφύγιο. Είναι εγκεκριμένος από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς με αριθμό έγκρισης 88/16-6-2011 και εγγεγραμμένος με αριθμό 582/13-10-2011. Το όνομα του καταφυγίου είναι «ARK» (Διάσωση Ζώων Κεφαλονιάς). Στόχος είναι η διάσωση, η παροχή περίθαλψης και στέγης, η αποκατάσταση και η επανεγκατάσταση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων της Κεφαλονιάς. Προσπαθεί να παρέχει στα αδέσποτα όλη την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται και προωθεί ένα πρόγραμμα στείρωσης που θα βοηθήσει τον έλεγχο των γεννήσεων και τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η «Doris» προσπαθεί να επιτύχει την κοινωνική και φυσική αποκατάσταση των ζώων προωθώντας την υιοθεσία ζώων από άτομα/οικογένειες. Επιπλέον, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να οργανώσει ομάδες εθελοντών και προγράμματα για τη φροντίδα και την ευημερία των ζώων.
Επικοινωνία:
doris.ark@hotmail.com
http://www.animalrescuekefalonia.com/
https://www.facebook.com/AnimalRescueKefalonia/?locale=el_GR
https://www.instagram.com/animalrescuekefalonia/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This