EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Καταρράκτες Σκρα και Γαλάζια λίμνη

Καταρράκτες Σκρα και Γαλάζια λίμνη

12 Jun, 2023

Τα νερά στην πλαγιά του καταπράσινου Πάικου κυλούν δημιουργώντας καταρράκτες και μικρές λιμνούλες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι γνωστή ως “γαλάζια λίμνη” ή «Σμαραγδένια λίμνη» λόγω του όμορφου χρώματός της, ή Λίμνη Σκρα, επειδή βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκρα, περιοχή όπου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο είχε διεξαχθεί η ξακουστή νικηφόρα Μάχη του Σκρα.

Η λίμνη με τα σμαραγδένια νερά, που καθρεπτίζουν τις δασωμένες πλαγιές, προσφέρεται για βουτιές και κολύμπι. Διάβασα ότι το χρώμα της λίμνης οφείλεται σε απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Πιο κάτω οι καταρράκτες σε λούζουν με το καθαρό και κρύο νερό τους. Η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική. Ανάμεσα σε βροχή νερών, κουρτίνες από βρύα και φυλλωσιές, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε χώρα παραμυθιού.

 

ΣΚΡΑ 5 ΣΚΡΑ 4 Σκρα 01

 

Πώς φτάνουμε εκεί; Η πρόσβαση είναι εύκολη. Από την Εγνατία οδό παίρνουμε το δρόμο για Ευζώνους, στρίβουμε προς Αξιούπολη κι από εκεί ο ορεινός επαρχιακός δρόμος μας οδηγεί στο χωριό Σκρα. Στην διασταύρωση πριν το χωριό η πινακίδα μας κατευθύνει αριστερά προς το χωριό Κούπα. Στα 700μ συναντούμε πινακίδα προς καταρράκτες και παίρνουμε τον δρόμο στα αριστερά. Σε 2,5 χλμ βρίσκουμε το πάρκινγκ όπου θα αφήσουμε το αυτοκίνητό μας. Από το πάρκινγκ πλατιά πέτρινα σκαλοπάτια, μήκους περίπου 300μ., μας οδηγούν στο Μέγα Ρέμα. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι τα σκαλοπάτια αυτά θα πρέπει στην επιστροφή να τα ανεβούμε και ο γυρισμός λόγω ανηφόρας είναι πιο κουραστικός. Δυστυχώς, όπως σε πολλούς όμορφους προορισμούς στην Ελλάδα, η πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα είναι αδύνατη.

Το Μέγα Ρέμα (Κοτζά Ντερέ) ξεκινά από τις βόρειες πλαγιές του Πάικου, συνεχίζει την πορεία του νότια του χωριού Κούπα, όπου σχηματίζονται η σμαραγδένια λίμνη και οι καταρράκτες Σκρα και στη συνέχεια κινείται νοτιοανατολικά και καταλήγει στον Αξιό ποταμό.

Φτάνοντας στο τέλος των σκαλοπατιών βλέπουμε το ποτάμι που κυλάει ήρεμα κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές. Γύρω από την κοίτη του η περιοχή προσφέρεται για πικ νικ. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι εδώ δεν υπάρχει σήμα για τα κινητά τηλέφωνα.

Μετά το ποτάμι βαδίζουμε στο πλακόστρωτο μονοπάτι σε ένα καταπράσινο τούνελ κάτω από μεγάλα πλατάνια και καστανιές με παχιά σκιά. Ακολουθώντας την διχάλα στα αριστερά βρισκόμαστε στο ονειρικό σημείο με τις κουρτίνες νερού. Λίγο πιο πάνω στο κεντρικό μονοπάτι συναντάμε νερά, που κυλούν ορμητικά σχηματίζοντας καταρράκτη, και την γαλάζια λίμνη.

Τα παιδιά της περιοχής αλλά και πολλοί φυσιολάτρες επισκέπτονται την υπέροχη αυτή τοποθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι τολμηροί βουτούν στα κρύα νερά της λίμνης, ενώ πολλοί επιλέγουν την όμορφη τοποθεσία για πεζοπορία και πικ νικ.

Προτείνω να φορέσετε αθλητικό πέδιλο, ώστε να μπορέσετε να περπατήσετε μέσα στα κρυστάλλινα νερά. Οι θαρραλέοι ας φορέσουν το μαγιό τους για μια βουτιά.

Στο χωριό Σκρα λειτουργεί Πολεμικό Μουσείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αξίζει να επισκεφθείτε. Εκεί θα βρείτε και ταβέρνες για φαγητό. Μια βόλτα στο χωριό, με επίσκεψη στο μουσείο και νόστιμο φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες κλείνει όμορφα ακόμη μία εκδρομή.

 

Σκρα 02   ΣΚΡΑ 6 ΣΚΡΑ 3

Μνημείο

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This