Λευκωσία,31.07.2023 17:07 ΒΤΑ Βουλγαρίας
«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε επίπεδο ΟΗΕ και σε επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας, Επιμένουν σε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση – μια διζωνική ομοσπονδία με δύο κοινότητες, πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτά τα ψηφίσματα ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα, αυτή η ιστορική πληγή, που ακόμα αιμορραγεί σε ένα ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να μείνει ανοιχτή. Ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το απαρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων για τα δικαιώματα τρίτων χωρών να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του δεν γίνεται ανεκτό, γι’ αυτό και κάθε σκέψη δύο κρατών είναι εκτός διαπραγματευτικής ατζέντας δήλωσε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.
«Είναι καιρός να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ολόκληρο το νησί και ο μόνος τρόπος, όπως είπατε, είναι να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενότερα για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα κείμενο που εκφράζει για πρώτη φορά την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα». είπε ο Μητσοτάκης.
Σημειώνοντας ότι η βελτίωση τόσο των ελληνοτουρκικών όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αγκαλιαστεί, τόνισε επίσης ότι οι λέξεις «σταδιακή» και «αναστρέψιμη» θα «ηγηθούν αυτής της νέας προσπάθειας». «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είμαστε αφελείς», πρόσθεσε.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών θα είναι ολοένα και πιο απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια που πρόσφερε στην Ελλάδα και τη δέσμευση της χώρας να συμβάλει στις προσπάθειες αναδάσωσης του νησιού της Ρόδου.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα καλύψει το κόστος αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων στη Ρόδο. Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές σχέσεις και φιλοδοξίες.
«Ακόμα κι αν κάποιοι, είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία, για τους δικούς τους λόγους «βλέπουν» διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για την επίτευξη των στόχων. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και χαιρετίζουμε τις δημόσιες θέσεις της Άγκυρας σχετικά με την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων», είπε ο Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ σημαντικός.
(04/08/2023)
Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Αμερικανού βουλευτή του Κογκρέσου Πιτ Σέσιονς στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο
Λευκωσία,04.08.2023 17:49
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη του Αμερικανού βουλευτή του Κογκρέσου Πιτ Σέσιονς στην τουρκοκρατούμενη Βόρεια Κύπρο, σημειώνοντας ότι ήταν συνειδητή απόφαση του ίδιου του βουλευτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξυπηρετεί σαφώς άλλους σκοπούς.
Σε δελτίο τύπου, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «παράνομη επίσκεψη» ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απομάκρυνση από την επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το δελτίο τύπου τονίζει επίσης ότι «προφανώς η προαναφερθείσα παράνομη επίσκεψη ήταν μια συνειδητή απόφαση του ίδιου του βουλευτή, η οποία αγνόησε τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξυπηρετούσε σαφώς άλλους σκοπούς, όπως η προσπάθεια δημιουργίας εντύπωσης». Στην περίπτωση του κ. Σέσιονς, σε αντίθεση με άλλους, η πρόληψη δεν ήταν δυνατή ακριβώς λόγω των ιστορικών δεσμών του με την Τουρκία».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό, με γνώμονα τη μακρόχρονη συνεργασία που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην επίσημη θέση των αμερικανικών αρχών για το Κυπριακό. η οποία παραμένει αμετάβλητη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Κύπρος είναι διχασμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα της. Οι σειρές γύρων των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ ήταν μέχρι στιγμής άκαρπες. Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2017 στο ελβετικό θέρετρο Crans Montana.
Ομάδα σύνταξης: Μαργαρίτα Αντωνίου, Αλέξανδρος Κατράνης, Παναγιώτης Μιντσίδης, Γεώργιος Σιδερής[1]
[1] Η Εβδομαδιαία Ενημέρωση Ελληνικών και Διεθνών Εξελίξεων (ΕΕΔΕ) συντάσσεται με την ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης και δεν εκφράζει τις απόψεις του \Greek news fl
photo dimitrisvetsikas1969 / https://pixabay.com