EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
πηγές του Αγγίτη

Μια βροχερή μέρα στις πηγές του Αγγίτη

27 Nov, 2023

Ποτέ δεν μας εμπόδισαν οι καιρικές συνθήκες για μια εξόρμηση στην φύση. Το πρόγραμμα είχε αποφασιστεί από χθες: επίσκεψη στις πηγές του Αγγίτη ποταμού και στο σπήλαιο.

Η μέρα ξεκίνησε με ελαφριά συννεφιά. Παίρνοντας την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, περάσαμε μέσα από την Ασπροβάλτα με σκοπό να ακολουθήσουμε την παλιά διαδρομή για Δράμα κάνοντας μια στάση στο μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, που αγναντεύει την αρχική του θέση στην κορφή του λόφου Καστά.

ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ  

Το χρώμα στην παλιά σιδερένια γέφυρα έχει ξεφτίσει με τον χρόνο, αλλά εξακολουθεί να στέκεται εκεί γερή, ενώνοντας τις ακτές του Στρυμόνα. Μέσω Αμφίπολης συναντήσαμε την εθνική οδό προς Δράμα, την οποία όμως αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε στο ύψος του Ροδολίβους και να ακολουθήσουμε την επαρχιακή οδό προς Αλιστράτη και Προσοτσάνη, που ναι μεν είναι στενότερη και με κάποιες στροφές, προσφέρει όμως όμορφες εικόνες της εξοχής και των σπαρμένων χωραφιών από ψηλά. (Η διαδρομή Ροδολίβος – Σταθμός Αγγίστης – Αλιστράτη – Σιταγροί – Προσοτσάνη είναι 39χλμ και διαρκεί γύρω στα 40 λεπτά. Από εκεί οι Πηγές του Αγγίτη απέχουν μόλις 9χλμ ή 12 λεπτά) Βαριά σύννεφα σκέπασαν το δρόμο μας μέχρι που, πλησιάζοντας πλέον τις πηγές του Αγγίτη, βρεθήκαμε μέσα σε δυνατή βροχή.

01α 02

Αγνοώντας την δυνατή βροχή χωθήκαμε στο σκιερό μονοπάτι κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των πλατάνων. Μέσα στη βροχή οι εικόνες των νερών του ποταμού που κυλούν με ορμή, τα καθρεφτίσματα των φύλλων στις υγρές επιφάνειες και οι βαθιές σκιές δημιουργούν ιμπρεσιονιστικές εικόνες.

Στην άκρη του μονοπατιού μας περιμένει ο μικρός όμορφος καταρράκτης που κυλάει πάνω από το άνοιγμα του βράχου από το οποίο ξεχύνεται ο ποταμός.

 

 πηγές του Αγγίτη 

Από το χαμηλό αυτό άνοιγμα και μέσα από το ορμητικό νερό το ζεύγος Πετροχείλου εισήλθε για πρώτη φορά στο εσωτερικό του σπηλαίου το 1952, όπως μας πληροφόρησε ο ξεναγός. Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία είχε ιδρυθεί μόλις το 1949 από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου.

Προχώρησαν από την είσοδο της σπηλιάς – μέσα από τα νερά του Αγγίτη – εκεί που η οροφή είναι πολύ χαμηλή αλλά κατάφεραν να προχωρήσουν μόνο 70 μέτρα, καθώς ένα σιφόνι τους εμπόδισε να συνεχίσουν.

02α

Το 1978 πλέον, με πιο σύγχρονο εξοπλισμό, μία ομάδα Γάλλων και Ελλήνων σπηλαιολόγων προσπάθησε εκ νέου να εξερευνήσει το σπήλαιο. Η ομάδα ανακάλυψε ένα πέρασμα το οποίο μετά από 500 μέτρα κατέληγε πάλι σε ένα σιφόνι. Αυτό το τμήμα της σπηλιάς μήκους 500 μέτρων είναι ο μέχρι σήμερα επισκέψιμος χώρος. Αποφάσισαν να ανοίξουν ένα δεύτερο σύντομο τούνελ για να μπορούν να περνούν το πρώτο σιφόνι.

Τα νερά του Αγγίτη κοντά στην έξοδό τους από το σπήλαιο περνούν από μια μεγάλη αίθουσα, μια δολίνη, που σχηματίστηκε από την πτώση τμήματος της οροφής του σπηλαίου. Αυτή η μεγάλη πρώτη αίθουσα, προσβάσιμη από το άνοιγμα της δολίνης χρησιμοποιήθηκε τον 19ο αιώνα για άντληση νερού, καθώς το νερό ήταν πόσιμο αλλά και απαραίτητο για το πότισμα των χωραφιών. Ο μεγάλος υδραυλικός τροχός διαμέτρου 8 μέτρων είναι εντυπωσιακός.

Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται σήμερα από ένα τούνελ που οδηγεί στον «θάλαμο παραλίας». Από εκεί ξεκινά ένα μονοπάτι κατασκευασμένο ως γέφυρα πάνω από τα νερά του ποταμού, που φτάνει μέχρι το δεύτερο σιφόνι. Οι επισκέπτες επιστρέφουν από το ίδιο μονοπάτι για να προσεγγίσουν μέσω ενός δεύτερου τούνελ την μεγάλη αίθουσα του τροχού. Κατά μήκος του σπηλαίου βλέπουμε μεγάλες αίθουσες αλλά και μικρότερα ανοίγματα και σταλακτίτες με εντυπωσιακά χρώματα και σχήματα, καθώς τα νερά του ποταμού που κυλά δεν επιτρέπουν την δημιουργία σταλαγμιτών. Ένα μεγάλο σε ύψος άνοιγμα φιλοξενεί πλήθη από νυκτερίδες, στα περιττώματα των οποίων οφείλεται το μαύρο χρώμα του τοιχώματος. Μέσα στο σπήλαιο ζουν επίσης ψάρια αλλά και θηλαστικά όπως η βίδρες και οι μυοκάστορες και πολλά είδη της μικροπανίδας, από τα οποία 6 είδη εντοπίστηκαν για πρώτη φορά εδώ.

Ανασκαφικές έρευνες στο εσωτερικό του σπηλαίου έχουν φέρει στο φως λίθινα εργαλεία της Παλαιολιθικής περιόδου και κάποια ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής περιόδου, όπως λίθινες εστίες και χρηστικά αγγεία, καθώς και απολιθωμένα οστά μεγάλων θηλαστικών. Τα ευρήματα αυτά φιλοξενούνται στο Μουσείο Της Δράμας.

Η φωτογράφιση απαγορεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου και επιτρέπεται μόνο στην αίθουσα του τροχού.

03 ιστοσελιδα σπηλαιου

04 ιστοσελιδα σπηλαιου

 

Ο ποταμός Αγγίτης πηγάζει από το όρος Μάρμαρο, κοντά στο χωριό Αγγίτη, βορειοδυτικά της Δράμας. Ο ποταμός κυλώντας μέσα στον κάμπο περνάει νοτιότερα από ένα φαράγγι κοντά στην Αλιστράτη, όπου συναντάμε ακόμη ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, και ενώνει τα νερά του με τα νερά του Στρυμόνα.

Η περιοχή προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή από την Θεσσαλονίκη ή άλλες πόλεις της Μακεδονίας με επίσκεψη και στα δύο σπήλαια και πεζοπορία στο φαράγγι.

 

 

 

Κείμενο – φωτογραφίες: Μαγδαληνή Πούγγουρα
Εικαστικός – Καλλιτέχνης Φωτογράφος 
Δημοσιογράφος Τουρισμού & Πολιτισμού FIJET – & ΕΔΗΣΥΠΤΕ
Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπηλαίου είναι από την επίσημη ιστοσελίδα:
https://www.caveaggitis.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This