EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
χώρες του Κόλπου

Οι λόγοι για τους οποίους οι χώρες του Κόλπου είναι και θα είναι ισχυρές

5 Feb, 2024

Τα αραβικά κράτη τα οποία αποτελούν τις χώρες του Κόλπου: η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και το Ομάν είχαν και κάποια εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από το πετρέλαιο, κάνοντας τα παγκόσμια ισχυρά, με την Σαουδική Αραβία μάλιστα να ανήκει στους G20. Φυσικά τα αποθέματα του πετρελαίου δεν είναι ανεξάντλητα και κάποτε θα στερέψουν. Το εν λόγω γεγονός σε καμία των περιπτώσεών δεν σημαίνει και το τέλος της οικονομικής ισχύος, των αραβικών κρατών που προαναφέραμε. Άξιο αναφοράς αποτελεί η κατάταξη και των έξι χωρών του Κόλπου, στην “Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη” στην κλίμακα του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης με τα στοιχεία του 2020.

Ήδη τα ΗΑΕ επενδύουν σε διάφορους τομείς όπως στον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών, σε όλον τον κόσμο και εντός της χώρας, την ναυτιλία –ο εμπορικός στόλος των ΗΑΕ ανέρχεται σε 58 πλοία– τον τουρισμό, την υψηλή τεχνολογία και την άμυνα. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τα ΗΑΕ ως “Μικρή Σπάρτη”. Αυτός ο χαρακτηρισμός προσδίδεται ώστε να δείξει την αξία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ. Η προαναφερθείσα χώρα επενδύει και στην διαστημική βιομηχανία, στην οποία τα ΗΑΕ αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα, τρέφοντας για τον εν λόγω κλάδο μεγάλες φιλοδοξίες. Μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επίτευγμα για την χώρα η διαφοροποίηση της οικονομίας από τους υδρογονάνθρακές, καθώς το 79% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τομείς οι οποίοι δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο. Επίσης στο εμιράτο του Ντουμπάι το ΑΕΠ από το πετρέλαιο αγγίζει μόλις το 2%.

Όσον αφορά το Μπαχρέιν, έχει μία οικονομία η οποία βασίζεται από τις αρχές του 20ού αιώνα αποκλειστικά στον τουρισμό και στον τραπεζικό τομέα. Στην Μανάμα, την πρωτεύουσα αυτής της μικρής νησιωτικής χώρας του Κόλπου, υπάρχουν πολλές και μεγάλες χρηματοοικονομικές δομές.

Ένα άλλο σημαντικό οικονομικό έσοδο, αυτή την φορά για την Σαουδική Αραβία είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος πραγματοποιείται στις ιερές πόλεις του σουνητικού Ισλάμ, Μέκκα και Μεδίνα. Επίσης πολλαπλασιαστής ισχύος για την Σαουδική Αραβία είναι η σύναψη στρατιωτικής συμμαχίας με την χώρα μας, η οποία αποτελεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παρότι πολλοί έλληνες το αγνοούν η χώρα μας είναι μία σημαντική στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, και ένας ισχυρός παίκτης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που εκτιμάται δεόντως στον αραβικό κόσμο και μέσα σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που βιώνει η εν λόγω περιοχή.

Μία άλλη χώρα του Κόλπου, το Κατάρ, επενδύει και αυτή σε τομείς εκτός των υδρογονανθράκων. Οι επενδύσεις εδώ αφορούν την ποδοσφαιρική βιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες. Επιχειρηματικοί όμιλοι του Κατάρ εξαγόρασαν την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας Παρί Σεν Ζερμέν. Επίσης το Κατάρ διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2022. Κατασκεύασε τεράστια και υπερσύχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επενδύει σε ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, ισάξιο με αυτό των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στις τηλεπικοινωνίες θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Al Jazeera του Κατάρ κατέχει το ρόλο του BBC του αραβικού κόσμου, όχι μόνο γιατί ξεπήδησε μέσα από το αραβικό τμήμα του BBC το 1996, αλλά γιατί από το 2006 και μετά εκπέμπει και στα αγγλικά, έχοντας πανευρωπαϊκή προβολή.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφέρω πως όλοι οι κλάδοι οι οποίοι προαναφέρθηκαν –για κάποιες χώρες του Κόλπου– αν και είναι ικανοί να προσδώσουν ισχύ στις εν λόγω χώρες, σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι τόσο σπουδαίοι όσο ο κλάδος της ενέργειας. Παρά ταύτα, το τέλος των υδρογονανθράκων δεν σημαίνει και το τέλος της ενεργειακής κυριαρχίας και της ισχύος των παραπάνω χωρών. Οι εν λόγω χώρες έχουν τεράστιες δυνατότητες στην ενέργεια, η οποία στο μέλλον θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα φωτοβολταϊκά και την ηλιοθερμία. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας για αυτήν την μορφή παραγωγής ενέργειας είναι αξιοσημείωτη στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Η ενέργεια από τον ήλιο, που θα παράγουν σε μεγάλες ποσότητες οι χώρες του Κόλπου, θα μπορεί να αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου. Από εκεί και πέρα θα εξάγονται σε όλον τον κόσμο. Κατόπιν οι μπαταρίες θα επιστρέφουν ξανά άδειες στις χώρες του Κόλπου, θα επαναφορτίζονται και θα επανεξάγονται πάλι σε όλο τον κόσμο, όπου οι ενεργειακές ανάγκες του θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το σήμερα.

 

 

 

 photo Andy_Bay / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This