ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

June 30, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Καποδίστριας

Ο Καποδίστριας πρωταγωνιστής με κομβικό ρόλο στην ιστορία της Ελβετίας (1813-1815)

29 Nov, 2021

Ως Εκπρόσωπος στην Ελβετία   του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών’’ Ιωάννης Καποδίστριας ‘’ , θα σας μιλήσω για αυτόν τον σημαντικό άνδρα και τον κομβικό  και πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε  στην ιστορία της Ελβετίας .

Η πρώτη αποστολή του Καποδίστρια στην Ελβετία ήταν από τον Σεπτέμβριο 1813 ως τον Νοέμβριο του  – 1815.

Ο Καποδίστριας εισέρχεται στην Ελβετική Ιστορία σε μια κρίσιμη στιγμή ενώ επικρατεί το χάος και η αναρχία την οποία έχει δημιουργήσει η Γαλλία με τον Ναπολέοντα .

Οι νικήτριες Δυνάμεις , η Αγγλία , Ρωσία , η Πρωσία , και η Αυστρία όπως γνωρίζουμε ξεκινούν τη αναδιοργάνωση της Ευρώπης , αποκαθιστώντας κυρίως την παλιά τάξη πραγμάτων .

Ποια είναι η θέση της Ελβετίας , η οποία βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Ευρώπης ; Μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων , η Ρωσία είναι εκείνη που εκδηλώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελβετία .

Ο Καποδίστριας λαμβάνει εντολή από τον Τσάρο Αλέξανδρο Ά να  ‘’σώσει ‘’ την Ελβετία από το γαλλικό δεσποτισμό και να τη συνδράμει ώστε ‘’ να ξαναβρεί τον εαυτό της και να λάβει μέρος .. στο μεγάλο  έργο της ευρωπαϊκής αναδόμησης  .

Ο Καποδίστριας λοιπόν φτάνει στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1813 και θα παραμείνει εκεί ως τον Σεπτέμβριο του 1814. Φέρει τον τίτλο του έκτακτου απεσταλμένου και εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του Ρώσου Τσάρου .Εκείνη την εποχή η Ελβετία σπαράσσεται από πολιτικούς διχασμούς  ,από διαμάχες επιρροών , από εδαφικές διεκδικήσεις .Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή μεταβατική περίοδο και η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε η χώρα να βρίσκεται στο μεταίχμιο ενός εμφυλίου πολέμου .

Ο Κερκυραίος ο οποίος απαντώντας στον Τσάρο, ότι γνωρίζει την Ελβετία μόνο από τα βιβλία και πως δεν μιλά Γερμανικά , βουτάει στα βαθιά νερά και αναπτύσσει μια αξιοθαύμαστη δραστηριότητα .

Σε λύγο καιρό γίνεται γνώστης των ελβετικών πραγμάτων , επισκέπτεται όλους τους παράγοντες , όλα τα καντόνια , συντάσσει σχέδια αποφάσεων και συνταγμάτων , συμβουλεύει , κατευνάζει τα πάθη , αναζητά συμβιβασμούς .

Στο τέλος αυτού του μαραθωνίου , όχι μόνο η Ελβετία , άλλα και κάθε καντόνι έχει το δικό του Σύνταγμα .Η πολιτική ειρήνη έχει αποκατασταθεί , όπως επίσης και μια κάποια ισορροπία μεταξύ των κανονιών , τα οποία έχουν όλα τα ίσα δικαιώματα .

Εκεί όπου ο Ναπολέων απέτυχε με την βία , ο Καποδίστριας τα κατάφερε με τον διάλογο , την δύναμη της πειθούς και την επιμονή του .

Αυτός ο ιδιοφυής διπλωμάτης , όχι μόνο κατανόησε από πολύ νωρίς την πολυπλοκότητα της ελβετικής πραγματικότητας στις παραμικρές της λεπτομέρειες , αλλά εν τέλει κατάφερε να πείσει τους συνομιλητές του ότι η λύση που τους πρότεινε ήταν για το συμφέρον τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1814 γράφει στον πατέρα του

‘’Τα ζητήματα της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν . Η Βουλή επικύρωσε τελικά το ομοσπονδιακό Σύνταγμα , ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαπραγμάτευση , με ατελείωτες δυσκολίες και γραπτά και δοκιμασίες και σχέδια …αλλά δεν πειράζει , γιατί αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι με γέμισαν στοργή και ειλικρινή εγκαρδιότητα .

Η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν με αποζημίωσε σε μεγάλο βαθμό για όλες μου τις προσπάθειες .Αν , στο μέλλον , θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και να χαίρονται την ανεξαρτησία τους  εκτιμώ ότι δεν θα έχω χάσει ούτε χρόνο , ούτε τον κόπο μου .’’

Κατά την πρώτη αποστολή του ο Καποδίστριας κατάφερε να δημιουργήσει φιλικούς δεσμούς με πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής όπως ήταν ο φίλος του Charles Pictet de Pochemond .

Οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν διότι όπως γνωρίζουμε ο Καποδίστριας μην μπορώντας να επιστρέψει στα Επτάνησα , εξ αιτίας των Άγγλων που είχαν καταλάβει τα νησιά , θα εγκατασταθεί προσωρινά , αλλά για αρκετά χρόνια στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην Γενεύη , η οποία και θα γίνει ένα από τα κέντρα του ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού .

Το 1814 καμία μεγάλη δύναμη δεν έχει κυρίαρχη επιρροή στην Ελβετία .Η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον την δύναμη της , αποκλειστικά για να καταστήσει όλο και πιο ανεξάρτητη , ακόμη πιο ουδέτερη την Ελβετία .Αυτό προκύπτει στο Συνέδριο της Βιέννης , όπου βρίσκεται ο Καποδίστριας , αμέσως μετά το τέλος της αποστολής του στην Ελβετία .

Οι αρετές του Καποδίστρια αναγνωρίζονται πολύ σύντομα στην Ελβετία .Το 1839 ο μεγάλος ελληνιστής και φιλέλληνας από τη Γενεύη  Elie –Ami Betant γράφει στην βιογραφία του .

‘’ Η στάση του Καποδίστρια στην Ελβετία τον τιμά                                                                                                            ιδιαιτέρως . Αρχικά η αποστολή την οποία ανέλαβε είχε προκαλέσει την μοχθηρία εκ μέρους των διαφόρων κομμάτων , των οποίων θίγονταν τα συμφέροντα . Σιγά σιγά όμως οι υψηλές του αρετές εκτιμήθηκαν περισσότερο και σήμερα , ομόφωνα οι Ελβετοί λυπούνται για την απώλεια του .

Το όνομα του ακούγεται με σεβασμό από άνδρες όλων των απόψεων . Ο Καποδίστριας ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης της Γενεύης το 1815 και ένα χρόνο αργότερα του καντονιού του Vaud.

Ο Καποδίστριας υπήρξε ο εμπνευστής της Ελβετικής ουδετερότητας Οι Ελβετοί γιορτάζουν ως εθνικό τους ήρωα τον Καποδίστρια και τον θυμούνται ακόμη και σήμερα με την ‘’ Ακτή Καποδίστρια ‘’ στο Ροδανό ποταμό στο κέντρο της Γενεύης , με τα στεφάνια που καταθέτουν κάθε χρόνο στην εθνική τους γιορτή  ,με την πλάκα στο σπίτι τους στην παλιά πόλη της Γενεύης .

Τον Σεπτέμβριο του 2009 , στις ακτές της λίμνης Leman  , στη μικρή πόλη Ouchy , κοντά στην Λωζάννη ανεγέρθηκε άγαλμα του Καποδίστρια κατόπιν Ρωσικής πρωτοβουλίας στα εγκαίνια του οποίου παρευρέθηκαν η Ελβετίδα επικεφαλής του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Calmy – Rey , δίπλα στον Ρώσο ομόλογο της Serguei Lavrov.

Ο Ελβετός  φίλος πρέσβης στην Ελλάδα Lorenzo Amrer  σε ομιλία του για τον ήρωα Καποδίστρια είπε ότι ‘’οι Ελβετοί χρωστούν μεγάλη ευγνωμοσύνη σε αυτή την ιδιοφυή προσωπικότητα που έσωσε την χώρα τους και με το δημοκρατικό της σύνταγμα την οδήγησε να γίνει αυτό που είναι σήμερα .

Μια χώρα ουδέτερη η οποία σέβεται  την Δημοκρατία και τους πολίτες της !

Το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hardt  και στα πλαίσια των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης διοργάνωσε την αξιόλογη έκθεση με θέμα 
« Η Γενεύη και η Ελλάδα μια φιλία στην υπηρεσία της  Ανεξαρτησίας . Στα εγκαίνια  της Έκθεσης   παρευρέθηκαν Εκπρόσωποι της Ελληνικής και Ελβετικής Κυβέρνησης καθώς και πλήθος Ελλήνων και Φιλελλήνων  .
Την επόμενη ημέρα των εγκαινίων ακολούθησε ημερίδα Μελέτης « Journée D Études στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας με αξιόλογους ομιλητές .

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This