EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 

8 Mar, 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη  Νέα Υόρκη, και από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Oι λίγες γραμμές που ακολουθούν,   αφιερώνονται ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη των επιβατών – θυμάτων από τη σύγκρουση   των τραγικών τρένων στα Τέμπη. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν  κοπέλες σαν το κρύο νερό,  που στην ακμή της νιότης τους έπεσαν θύματα  ανίκανων, ανεύθυνων και ανενδοίαστων πολιτικών και αξιωματούχων, που οι πράξεις τους  πονούν και προσβάλλουν ανελέητα τον λαό και μάλιστα τους Έλληνες λεβέντες, που σε αυτήν την τραγωδία αψήφησαν τον θάνατο προκειμένου να σώσουν συνανθρώπους τους.

Η υποβάθμιση της γυναίκας έχει βαθιές ρίζες· μοιάζει το γυναικείο φύλο να πληρώνει ακριβά το προπατορικό αμάρτημα της Εύας! Αν  ανατρέξουμε στην αρχαιότητα, η θέση της γυναίκας δεν ήταν και τόσο κολακευτική για την προσωπικότητά της. Και ήταν ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Ευριπίδης ο πρώτος, που άρχισε τον αγώνα για την αποκατάσταση της γυναίκας στην κοινωνία.

Είναι γνωστή η θέση της γυναίκας μέσα στην αθηναϊκή πολιτεία. Ενώ για τον Αθηναίο ελεύθερο πολίτη ίσχυε το δίκαιο της πολυγαμίας, και τα απεριόριστα πολιτικά δικαιώματα, για την Αθηναία τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά· κάθε παντρεμένη έπρεπε να είναι πιστή σύζυγος και παιδοποιητική μηχανή, χωρίς εγωισμό και με ανοχή στις ανδρικές αμαρτίες. Η γυναίκα δεν είχε κανένα δικαίωμα ισοτιμίας με τον άνδρα. Η θέση της αυτή μέσα στην ελληνική κοινωνία ήταν φυσικό να διεγείρει το ενδιαφέρον και να προβληματίσει τον Ευριπίδη, πιστό μαθητή του Αναξαγόρα και θαυμαστή της Ασπασίας.

Εξάλλου, τότε στην Αθήνα το «γυναικείο ζήτημα» αποτελούσε, όπως γνωρίζουμε, θέμα της μόδας. Ενώ η αντίληψη των περισσοτέρων Αθηναίων και ιδιαίτερα των αριστοκρατικών και συντηρητικών κύκλων ήταν πως η γυναίκα έπρεπε να παραμείνει σε αυτή τη θέση χωρίς καμία διαμαρτυρία, στο σπίτι του Περικλή γίνονταν πολιτικές και φιλολογικές συζητήσεις από τους λίγους, που έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά και αποτέλεσαν, ιστορικά, τους προδρόμους της γυναικείας χειραφέτησης. Πρωταγωνίστρια στο θέμα αυτό, ήταν η Ασπασία, η πρώτη φεμινίστρια της αρχαιότητας, για την οποία δυστυχώς δεν σώθηκαν γραπτές πηγές.

Για πρώτη φορά ο Ευριπίδης επιχειρεί να ανεβάσει στην αθηναϊκή σκηνή τον προβληματισμό του για τη συμπεριφορά των γυναικών της εποχής του, να εκφέρει γνώμες διαχρονικής αξίας και κυρίως να ρίξει το σπόρο για τη «χειραφέτηση» του γυναικείου φύλου. Και οι γυναίκες απέδειξαν τελικά  ότι έχουν την ικανότητα να αναλαμβάνουν ανώτατες θέσεις και αξιώματα, όπως ακριβώς είχε «προφητεύσει» ο Ευριπίδης στο χορικό της Μήδειας : « Τιμή, τιμή στων γυναικών το γένος έρχεται».

Στην εποχή μας, δυστυχώς, παρουσιάζονται  οδυνηρά και απαράδεκτα φαινόμενα συμπεριφοράς εναντίον των γυναικών.

Ο βιασμός των γυναικών με την έκφραση “me too” – που καθιερώθηκε, όπως λέγεται, από το πρώτο θύμα βιασμού, μια ακτιβίστρια, που τη χρησιμοποίησε στο διαδίκτυο για να καταγγείλει την περιπέτειά της – αποτελεί αναμφίβολα  επαίσχυντη παραβίαση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Το κίνημα, που δημιουργήθηκε, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο είναι ο καθρέφτης της ίδιας της κοινωνίας, όπου οι ανθρώπινες αξίες έχουν ισοπεδωθεί.

Ένα δεύτερο φαινόμενο είναι αυτό  της γυναικοκτονίας, που δεν ήταν, βέβαια, άγνωστη, αλλά στις μέρες μας έφτασε να απειλεί  τη χώρα μας, και όχι μόνον, καθώς η προηγμένη Τεχνολογία φέρνει στο φως παρόμοια περιστατικά στον κόσμο όλο. Το 2021 ήταν η χρονιά, που η θανατηφόρα βία των ανδρών κατά των γυναικών απασχόλησε την ατζέντα των πολιτικών στην Ευρώπη.

Εξάλλου, σήμερα, τον 21ο αιώνα στο Ιράν οι γυναίκες αγωνίζονται για την «ανθρώπινη» ύπαρξή τους και την ελευθερία τους . Θεωρείται ανήθικη για τη χώρα αυτή η μη τήρηση των βάναυσων κανόνων της πολιτείας για την ενδυμασία των γυναικών, είναι όμως ηθική για την Αστυνομία Ηθών η αφαίρεση της ζωής μιας εικοσάχρονης, εξαιτίας της παραβίασης των κανόνων ενδυμασίας. Αυτή είναι  η… Διδακτική της Ηθικής!

Ας ελπίσουμε ότι θα θεραπευθούν κάποτε  τα πάθη των ανθρώπων, και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα γίνεται σε μια παγκόσμια κοινωνία διαφορετική, όπου και η γυναίκα θα έχει τη θέση που της αξίζει.

 

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών, κοσμήτορας Δημοτικού-Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής.

photo MAKY_OREL / https://pixabay.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This