EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Πολιτική και Εξουσία

Πολιτική και Εξουσία

30 Apr, 2024

Έχουμε ακούσει πολλά για το πάθος της πολιτικής και το πάθος της εξουσίας. Έχουμε όμως, δυστυχώς και δικές μας, προσωπικές, τραγικές εμπειρίες.. Αξίζει, λοιπόν, να μας απασχολήσει αυτό το τεράστιο θέμα, ιδιαίτερα στις μέρες μας αφού η πολιτική και οι πολιτικοί, με την ισοπεδωτική αντιμετώπισή τους από τους πάντες και τα πάντα, μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι ΑΛΛΟ Πολιτική και άλλο Εξουσία.

Όπως έλεγε και ο μεγάλος μας δάσκαλος ο Παπανούτσος: «Μόνον όταν ο αυριανός Πολίτης έχει από παιδί πολιτικοποιηθεί, έχει δηλαδή γίνει ενεργός Πολίτης, έχει δεχτεί κι έχει απορρίψει, έχει ενθουσιαστεί κι έχει απογοητευτεί, έχει μελετήσει κι έχει ζήσει, θα πάψει να είναι κάποιο “νούμερο” κάποιας  εποχής.”.

Εμείς, σήμερα, προσθέτουμε ότι μόνο τότε θα γίνουμε ώριμοι, ολοκληρωμένοι και ενεργοί Πολίτες, όταν ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τη μάχη των ιδεών από τη μάχη των θέσεων. Το βουλευτή που υπηρετεί το σωστό πρόγραμμα του κόμματος του, από το βουλευτή που στηρίζει τα συμφέροντα των «χορηγών» του. Το κόμμα που μένει πιστό στις αρχές του και το κόμμα που προδίδει τις αρχές του για να πάρει την εξουσία.

Πώς, όμως, ένα μεγάλο κόμμα αρχών θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αν δεν πάρει την εξουσία; Και πώς θα πάρει την εξουσία αν δεν… πουλήσει τις αρχές του στα μεγάλα συμφέροντα που θα του… εξασφαλίσουν την άνοδο του και τη διατήρησή του στην εξουσία;

Το πάθος για την Πολιτική, όπως λένε όλοι οι μεγάλοι μας δάσκαλοι, «…είναι ένα δημοκρατικό πάθος. Με τη σημασία που έδιναν στην Πολιτική οι αρχαίοι Έλληνες, δηλαδή “παιδεία”, δηλαδή διαμόρφωση των κοινωνικών ατόμων. Και η συμμετοχή στη μάχη των ιδεών, σήμαινε συμμετοχή στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και της αυτονομίας…».

Το πάθος, όμως, για την εξουσία, σήμαινε και σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. «Είναι το πάθος αυτού που συγκεντρώνει την εξουσία, με μοναδικό στόχο να την κάνει προσωπικό του όργανο, με σύμμαχο ακόμη και το διάβολο… Με αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, να γίνεται, αυτός και η εξουσία… προσωπικό όργανο του… διαβόλου…». Αυτό ακριβώς το πάθος, δυστυχώς, δεν τυφλώνει μόνο μερικούς μεγάλους ηγέτες, στην παγκόσμια ιστορία, αλλά, ταυτόχρονα, παρασύρει σε παρερμηνείες και πολλούς, ανυποψίαστους πολίτες. Με αποτέλεσμα να μισούν, να απεχθάνονται και να αρνούνται την πολιτική, πιστεύοντας ότι είναι συνώνυμη της αδίστακτης εξουσίας.

Κι αυτό συμβαίνει στις μέρες μας, σε ένα, δυστυχώς, πολύ μεγάλο βαθμό. Το είχε προβλέψει ο καθηγητής Κ. Σοφούλης, σε μια προφητική του επιστολή, στις άγριες μέρες του ’89:«Η μάχη ανάμεσα στον κόσμο των ιδεών που θέλει τον πολίτη ενεργό παράγοντα της ζωής του και της ιστορίας του και στον κόσμο που ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των εισοδημάτων του, είναι μια μάχη άνιση… Αλίμονο μας αν επικρατήσει ο δεύτερος…».

Δυστυχώς επικράτησε αυτός ο αποτρόπαιος δεύτερος. Και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι…
Οι πολιτικοί, στην πλειοψηφία τους, που δίνουν τα κακά παραδείγματα, θύματα του πάθους της εξουσίας και της δημοσιότητας. Κάποια ύποπτα «κέντρα», που συστηματικά ισοπεδώνουν την Πολιτική για να καθοδηγούν την εξουσία. Οι “ιδεολόγοι” που κλείνονται στο καβούκι τους. Και οι απλοί, ευκολόπιστοι πολίτες, που, ζαλισμένοι από τα εκτυφλωτικά φώτα του καταναλωτικού αμοραλισμού της εποχής μας, χάνουν το δάσος των ιδεών κι αυτούς που το κρύβουν. Και βλέπουν μόνο το άρρωστο δεντράκι κάποιας άθλιας εξουσίας. Και πιστεύουν σ’ αυτούς που το προβάλλουν.

Και ξεχνούν ότι όλες οι μεγάλες επαναστατικές αλλαγές, αιώνες τώρα, έγιναν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Με την αέναη μάχη ανάμεσα στην υγεία της Πολιτικής και το μικρόβιο της εξουσίας. Και αλίμονο στις εποχές που τα εξομοιώνουν. Όπως, δυστυχώς και η εποχή μας… Ορατότης μηδέν; Μέχρι πότε όμως..

Ίσως, τότε που και ο πιο απλός ψηφοφόρος, να έχει συνειδητοποιήσει, ότι:
” Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Η σφαίρα σκοτώνει τον εχθρό σου. Η ψήφος μπορεί να σκοτώσει το μέλλον των παιδιών σου..”

 

 

 

photo https://www.tharrosnews.gr/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This