ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 19, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΙΚΗΣ ΜΑΣ

ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΙΚΗΣ ΜΑΣ

2 Sep, 2021
Αυτή η φωνή σίγησε. Ανεβάζοντας τους παλμούς της καρδιάς, σε πολλούς συνανθρώπους μας, σε όλο τον κόσμο. Γιατί ο Μίκης ανήκε σε όλους. Δεν τον χώριζαν σύνορα. Δεν τον όριζαν διαστάσεις.
Έτσι χειμαρρώδης όπως ήταν, με μια ροή ορμητική, για το καλό των συνανθρώπων του. Έτσι και η μουσική του, με μια τόσο καθοριστική και τόσο σαγηνευτική ορμή κατακτούσε τις καρδιές και το συναίσθημα όλων. Τι να πω εγώ γι’αυτόν τον μύθο.

Τι να πούνε και οι λέξεις που μπροστά σε τέτοιους κολοσσούς, χάνουν το νόημα τους. Όταν μιλάει το έργο, όταν μιλάει η πνευματική κατάθεση, που περιγράφει αυτούσια το μεγαλείο, οι λέξεις χάνουν την ισχύ τους. Είναι σπουδαίο το έργο του. Είναι τεράστια και η προσφορά του στην πολιτική. Έκανε μια συνεχή προσπάθεια ο άνθρωπος.

Έναν αγώνα μακροχρόνιο, στο να κάνει το ξύλινο ΚΚΕ πιο ανθρώπινο, πιο κοντά στην πραγματικότητα. Το τι πέτυχε και το τι όχι το ξέρουμε όλοι. Θα το πει και η ιστορία. Όπως θα εξυμνήσει και τις πάντα καλές του προθέσεις. Για την μουσική του; Ε. μα η πιο βαθιά υπόκλιση. Έβαλε την Ελλάδα, στα χείλη όλης της οικουμένης. Και μόνο την Ελλάδα; Έβαλε με τον μελωδικό του τσαμπουκά και την Ελληνική ποίηση, στα χείλη όλων..Αν δεν ήταν ο Μίκης πόσοι νεοέλληνες θα γνώριζαν τον Ρίτσο τον Γκάτσο, τον Σεφέρη. τον Μιχάλη Κατσαρό. Όλη την ποίηση μας που μέσα από τις μελωδίες του Μίκη, οι περισσότεροι μάθαμε.. Ένας σε όλα του σπουδαίος. Αποφασιστικός, τολμηρός, δημιουργικός με απέραντο χιούμορ.

Και λίγο συμπατριώτης μου, αφού γεννήθηκε στη Χίο. Με καταγωγή φυσικά από τον Γαλατά των Χανίων… Που το σπίτι τους πια εκείνο που τόσα βράδια έχω κοιμηθεί με τον Γιάννη είναι πια μουσείο.
Τον Μίκη τον γνώρισα από τον αδελφό του, Γιάννη τον υπέροχο ποιητή, δημοσιογράφο και λόγιο. Με τον οποίο για 23 ολόκληρα χρόνια ήμασταν φίλοι. Τι φίλοι, αδέλφια. Πιο κολλητοί δε γίνονταν Το 1996 έφυγε ο επτά χρόνια μικρότερος του, Γιάννης.

Πόσες και πόσες φορές δεν βρεθήκαμε όλοι μαζί, στο εξοχικό του Μίκη, στο Βραχάτι. Συζητώντας ώρες ατέλειωτες για την πολιτική, για το κόμμα, για τα πρόσωπα που το κρατούν στην απομόνωση. Βαθιά εκτίμηση και αγάπη έτρεφε για τον φίλο του τον Χαρίλαο Φλωράκη. Μιλούσαμε για την μουσική. Και για χίλια άλλα. θέματα. Στα οποία ήταν ενήμερος πάντα με πολύ σωστές θέσεις. Ένας βαθιά μορφωμένος άνθρωπος. Με ισχυρούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Όλοι οι μεγάλοι και σοβαροί ηγέτες τον σεβόντουσαν. Και βαθιά τον εκτιμούσαν.Τι να θυμηθώ; Για τα ταξίδια μας στην καμμένη σήμερα βόρεια Εύβοια; Στην Αιδηψό; Και στο κοντινό της ψαροχώρι τα Ήλια; που πηγαίναμε συχνά με τον Γιάννη; Και που μια φορά πήραμε και τον Μίκη μαζί μας με μια αγαπημένη του τραγουδίστρια.

Όπου εκεί η Κατίνα και ο Άλκης Αγγελόπουλος, μας τηγάνισαν μέλωνες και μελανούρια που μόλις είχε πιάσει με το βαρκάκι του ο Βαγγέλης Ανδριόλας. Και άγρια χόρτα που είχε βγάλει η γιαγιά η Βάγια.. Και τυρί από τα γίδια της Ζαρίφη. Είχαμε χαρεί όλοι μας. Κι έλεγε και ξανάλεγε ο Μίκης ”-Αυτή είναι ζωή ρε παιδιά.. Πόσο όμορφα περάσαμε. Να το ξανακάνουμε αυτό”… Την επόμενη έφευγε ο Μίκης στο Παρίσι, για συναυλία στο θέατρο ”Ολυμπιά ”..

Θεέ μου τι μεγαλείο. Τι ευλογία, να περνάς μέσα από τη ζωή τέτοιων ανθρώπων.. Και θέλοντας και μη να αντλείς μεγαλείο. Να ”κλέβεις” αύρα. Και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Τι να πω εγώ ο ταπεινός, για τον Μίκη.. Πέρα από τις προσωπικές στιγμές, που αξιώθηκα να ζήσω μαζί του. Τα σπουδαία τα λέει το έργο του. Τα λέει η ιστορία του. Τα λέει ο κόσμος που τον αγάπησε και τον έκανε πρότυπο. Εγώ απλά να ευχαριστήσω τον Γιάννη… Τον Γιάννη μου, εκεί πάνω που είναι. Να τον ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσε να ζήσω αυτόν τον μύθο. Τους δύο αυτούς τεράστιους μύθους. Τα αδέλφια Θεοδωράκη.Τους δυο χαρισματικούς αυτούς ανθρώπους. Που τόσα πολλά πρόσφεραν στον πολιτισμό μας

Μίκη του έθνους.. Μίκη της καρδιάς μας.. Καλό σου ταξίδι.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This