ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Dario Fo

Dario Fo La Medea

3 Dec, 2021

Από την Μήδεια του Ευριπίδη και του Σενέκα στην Μήδεια του Dario Fo και της Franca Rame

Το δοκίμιο αυτό περιλαμβάνει μια συγκριτική εξέταση του μονολόγου της Μήδειας του Dario Fo και της  Franca Rame και της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη και του Σενέκα. Η ιταλική Μήδεια μιμείται κατά βάση την Ευριπίδεια τραγωδία, δίνοντας συγχρόνως το δικό της στίγμα στη γυναικεία προσωπικότητα. Με δεδομένη μάλιστα την αδυναμία των συγγραφέων να κάνουν γνωστή την προέλευση του κειμένου τους, θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι η Μήδεια αυτή είναι μια σύνθεση του D.F. και της  F.R. εμπνευσμένη από την προσωπικότητα της Ευριπίδειας.

Η ιταλική Μήδεια , όπως και η Μήδεια του Ευριπίδη παραφρονεί για την εγκατάλειψη, που δέχθηκε από τον Ιάσονα, και κυριεύεται από εκδικητική μανία, μένει όμως πάντοτε γυναίκα. Ταλαντεύεται και ταλαιπωρείται ψυχικά για να φθάσει στο φόνο, και ο φόνος αυτός δεν γίνεται coram populo.

Δεν έχει η ιταλική Μήδεια την ψυχρότητα και τον κυνισμό της αντίστοιχης ηρωίδας του Σενέκα και των Ευρωπαίων συγγραφέων που τον ακολούθησαν, ούτε καθοδηγείται από το σεξουαλικό ένστικτο και τον οίστρο της μαγείας, όπως εκείνη. Αντίθετα, είναι μια βαθιά συνειδητοποιημένη γυναίκα, που αγωνίζεται ενάντια στην ανδρική καταδυνάστευση, με στόχο την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της.

Αγωνίζεται για την προσωπικότητά της αυτή καθεαυτή και όχι συνδυασμένη με την ύπαρξη παιδιών. Παραμένει γυναίκα με διάθεση εκδίκησης για την προδοσία αλλά και με αυτογνωσία, αυτοσυνείδηση και μαχητικότητα για την καταξίωση και προβολή του φύλου της. Τα κίνητρα για τη θανάτωση δεν είναι το δράμα της ζήλιας και του θυμού, αλλά της αυτοσυνειδησίας.

Διαβάζοντας και συγκρίνοντας τη Μήδεια των διαφόρων συγγραφέων και εποχών , θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στην εκτίμηση ότι : όσο οι συνθήκες  θα μετατρέπουν για τη γυναίκα τον γάμο σε σκλαβιά και καθημερινή κόλαση, τόσο οι Μήδειες θα καραδοκούν και η τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη θα παραμένει αιωνίως επίκαιρη και διαχρονικό πρότυπο για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Το Greek News and Radio FL πάντα κοντά στον Πολιτισμο

Photo: Pinterest

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.