Το άρθρο της New York Times δεν είναι καθόλου υπαινικτικό, όταν αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα: μιλάει για σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας. Πρόκειται για το δεύτερο δημοσίευμα αυτού του εντύπου, καθώς λίγες ημέρες πριν ο τίτλος αρκετά ηχηρά ανέφερε πως αυτό το “σκάνδαλο, θυμίζει τα χρόνια της χούντας” στην Ελλάδα.
Αυτή την φορά, το δημοσίευμα αναφέρεται ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό και στις προεκλογικές του εξαγγελίες περί διαφθοράς και πάταξής της, φτάνοντας να συγκρίνει το τότε, με το σήμερα, τον Αύγουστο του 2022.
Ο δημοσιογράφος συγκεκριμένα, γράφει: “Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να πατάξει ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά, από πολλές απόψεις, φαίνεται πως έχουν ενταθεί. Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει αναδιαμορφωθεί, αλλά έχει λάβει μόνο έναν επιφανειακό καλλωπισμό, ένα διοικητικό στόλισμα βιτρίνας“.
Το άρθρο συνεχίζει με την αναφορά στο περιστατικό στο κινητό τηλέφωνο του Θ. Κουκάκη, δημοσιογράφου, όπου “τον Ιούλιο του περασμένου έτους, έλαβε ένα μήνυμα από άγνωστο αριθμό. «Θανάση, το ξέρεις αυτό;» διάβασε το μήνυμα στα ελληνικά, ακολουθούμενο από έναν σύνδεσμο, στον οποίο έκανε κλικ. Προχώρησε στη μόλυνση του iPhone του με το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που μετέφερε τα δεδομένα του σε μια μυστηριώδη εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, καταχωρημένη στην Κύπρο, που ονομάζεται Intellexa”. “Για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική παρακολούθηση έχει επεκταθεί σε μια, εν πολλοίς, ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία, μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός”, να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια “να τοποθετήσει —μέσω τροποποίησης- ένα πρώην στέλεχος παγκόσμιας εταιρείας ασφαλείας ως διευθυντή της”, κάνοντας αναφορά στον “συγκλονιστικό αριθμό των υποκλοπών που αυξάνεται σταθερά”, πριν θέσει ορισμένα ερωτήματα, όπως:
“Θα μπορούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη διεξάγουν τεράστια εκστρατεία παρακολούθησης, να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκιώδη ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα; Δεν ξέρουμε, αλλά μια ένδειξη έρχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού”, και η αναφορά αυτή για τον διορισμό του Γρηγόρη Δημητριάδη -πρώην διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας και ανιψιό του, και τις αποκαλύψεις από Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με τον ίδιο, με κυριότερο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε οικονομικές συναλλαγές με κύκλο επιχειρηματιών που είχε συναλλαγές και με τον ιδιοκτήτη της Intellexa.