Το ναυάγιο της Πύλου, το οποίο έγινε τον Ιούνιο, ακόμη απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται φυσικά στο πρώτο πλάνο αφού εκείνες διαχειρίστηκαν το όλο θέμα. Το βρετανικό BBC επανέρχεται με ένα ρεπορτάζ και μιλά για μαρτυρίες των επιζώντων, που φέρνουν τα πάνω-κάτω σε όσα γνωρίζαμε έως τώρα.
Συγκεκριμένα οι μάρτυρες αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν από το ελληνικό λιμενικό να υποδείξουν ως διακινητές τους προφυλακισμένους Αιγύπτιους, οι οποίοι αυτό τον καιρό αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.
Όπως συνεχίζουν οι μαρτυρίες, το ελληνικό λιμενικό είχε δέσει το αλιευτικό σκάφος με σχοινί, και αυτό προκάλεσε την βύθισή του. Οι επιβαίνοντες έμειναν στο νερό για δύο ώρες μέχρι να φτάσει η ακτοφυλακή και τους περισυλλέξει, όπως αναφέρουν κατά το βρετανικό μέσο οι μάρτυρες, και μάλιστα όταν οι επιζώντες έφτασαν στην Καλαμάτα, τους έγινε υπόδειξη να μην μιλήσουν για τα γεγονότα που έζησαν με λεπτομέρειες. «Επιζήσατε από τον θάνατο! Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό! Μην κάνετε άλλες ερωτήσεις γι’ αυτό!».
Οι μαρτυρίες αυτές φυσικά έγιναν ανώνυμα στο βρετανικό έντυπο.
Από την πλευρά του, το ελληνικό λιμενικό επιμένει ότι οι Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν ανήκουν σε κύκλωμα λαθρεμπορίας, αφού οι επιβάτες τους αναγνώρισαν. Μάλιστα υπάρχουν επιζώντες οι οποίοι ανέφεραν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση από τους κατηγορούμενους. Αυτοί έρχονται σε αντίθεση με μαρτυρίες άλλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπήρχαν κάποιοι που προσπαθούσαν να παρέχουν βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, οι μάρτυρες του βρετανικού εντύπου καταλήγουν ότι το ελληνικό λιμενικό έδωσε οδηγίες να στοχοποιηθούν οι εννέα Αιγύπτιοι. «Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έγκλημά τους».
Στο BBC μίλησε και η Χρυσάνθη Καούνη, δικηγόρος, η οποία έχει πείρα από δέκα παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. «Οι ανησυχίες μου αφορούν τις μεταφράσεις, τον τρόπο συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και – αργότερα – τη δυνατότητα των κατηγορουμένων να αμφισβητήσουν αυτά τα στοιχεία», ανέφερε στις δηλώσεις της.
«Εξαιτίας αυτών των τριών σημείων, δεν νομίζω ότι υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τελικά δεν πιστεύω ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».
Το βρετανικό έντυπο συνοψίζει τις διαδικασίες και αναφέρει πως η συνολική διάρκεια μιας δίκης για περιπτώσεις μεταναστών διαρκεί 37 λεπτά και η μέση ποινή που επιβάλλεται είναι 46 έτη. Οι ετυμηγορίες προκύπτουν συνήθως με την μαρτυρία ενός αστυνομικού ή αξιωματικού, ενώ σε παλαιότερες περιπτώσεις οι μάρτυρες αυτοί δεν εμφανίζονται κάν στο δικαστήριο.
Και συνεχίζει το BBC με το βίντεο του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο τηλεοπτικό MEGA το οποίο δείχνει το σκάφος το οποίο αρκετές ώρες πριν βυθιστεί έγερνε επικίνδυνα, ενώ ένα άλλο σκάφος προσπαθεί να δώσει στους ανθρώπους τρόφιμα – δηλαδή την στιγμή που το λιμενικό ισχυρίζεται πως το σκάφος βρισκόταν σε σταθερή πορεία και σίγουρα σε ευθεία, επομένως δεν υπήρχε λόγος διάσωσης.
Οι μάρτυρες που μίλησαν στο βρετανικό έντυπο ζητούν να γίνει ανάσυρση του ναυαγίου και να εντοπιστούν οι άνθρωποι που βυθίστηκαν, κάτι το οποίο βέβαια είναι ανέφικτο λόγω του βάθους.
photo/source https://in.gr