EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Γυναικοκτονία

Χιλή: Γυναικοκτονία, και ο νόμος “Γαβριέλλα”

4 Mar, 2022

H Χιλή πλήττεται από μεγάλο αριθμό γυναικοκτονιών, όπως σχεδόν και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ενδεικτικά, από το 2005 μέχρι και το τέλος του 2010 δολοφονήθηκαν 371 γυναίκες. Ωστόσο, στις 14 Δεκεμβρίου του 2010 τροποποιήθηκε ο νόμος 20.066 του ποινικού κώδικα, που αφορούσε την οικογενειακή  βία, καθιερώνοντας τον όρο «γυναικοντονία».  Σύμφωνα με το νέο νόμο, που εγκρίθηκε από το εθνικό συνέδριο και ορίστηκε ως νόμος 20.048 «Νόμος κατά της Γυναικοκτονίας», ως «γυναικοκτονία» ορίστηκε η ανθρωποκτονία κατά της γυναίκας από το νυν ή πρώην σύζυγό/σύντροφό της, με ποινές φυλάκισης από 15 χρόνια έως και ισόβια κάθειρξη. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε ότι αν ένας άντρας σκοτώσει  μια γυναίκα η οποία είναι ή ήταν σύζυγος/σύντροφος με την οποία συμβίωνε ή έχει αποκτήσει παιδί, θα τιμωρείται με τη μέγιστη ποινή φυλάκισης, δηλαδή από 15 χρόνια και μια μέρα έως και 20 χρόνια, ή ακόμη και ειδική ισόβια κάθειρξη, την μέγιστη ποινή στην Χιλή , που επιτρέπει την αίτηση αποφυλάκισης μετά από 40 χρόνια πραγματικής στέρησης της ελευθερίας. Άλλη πρόβλεψη του νόμου  είναι οι ποινές να αυξάνονται για έναν βιαστή σε περίπτωση που ο εγκληματίας ενεργήσει εκ προθέσεως και με δόλο ή συμμετέχουν δύο ή περισσότεροι δράστες.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που καλύπτεται από αυτόν τον νόμο είναι ότι το Οικογενειακό Δικαστήριο είναι εξουσιοδοτημένο και επιφορτισμένο με τη λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό ισχύει ακόμη και πριν παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δημόσιο Υπουργείο (για την Ελλάδα στην Εισαγγελία), δημιουργώντας έτσι συνθήκες ασφαλείας για μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Παρόλη τη θέσπιση αυτού του νόμου όμως, ένα συγκλονιστικό γεγονός λαμβάνει χώρα το πρωί της 12ης Ιουνίου του 2018 που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην αναθεώρηση του νόμου. Η Χιλή σοκάρεται από την είδηση της δολοφονίας της 17χρονης Γαβριέλα Αλκαϊνο και της 53χρονης  μητέρας της. Οι σοροί των δύο γυναικών  βρέθηκαν στο σπίτι τους, όπου είχαν δολοφονηθεί από τον 18χρονο Φαμπιάν  Κάσερες, πρώην σύντροφο της Γαβριέλα, ο οποίος δεν μπορούσε να δεχτεί το τέλος της σχέσης τους  και την είχε απειλήσει επανειλημμένα Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο που ίσχυε ως το 2018, αυτό το γεγονός δεν θεωρήθηκε γυναικοκτονία, καθώς οι δύο δεν συνυπήρχαν κάτω από την ίδια στέγη. Μέχρι τότε, ο νόμος απαιτούσε το θύμα να είναι νυν ή πρώην σύζυγος/σύντροφος του δράστη με τον οποίο συγκατοικούσε. Λόγω αυτού του σοκαριστικού συμβάντος, ο χιλιανός λαός βγήκε στους δρόμους κάνοντας πορείες και ζητώντας την τροποποίηση και επέκταση του νόμου 20.048 για τέτοιες περιπτώσεις.

Εις μνήμην λοιπόν της Γαβριέλας και εν προεδρία του Σεμπαστιάν Πινιέρα το 2020, ο Νόμος 20.048, τροποποιήθηκε σε νόμο 21.212 και μετονομάστηκε σε «Νόμος Γαβριέλλα». Σύμφωνα με το νέο αυτό νόμο, διατηρούνται οι ποινές φυλάκισης από 15 χρόνια και μια μέρα μέχρι ειδική ισόβια κάθειρξη, αλλά καθιερώνονται και νέες ποινές, για τις περιπτώσεις γυναικοκτονίας λόγω φύλου, γυναικοκτονίας για προσωπικές σχέσεις (πχ σχέση ζευγαριού χωρίς συμβίωση)  και επίσης μια σειρά από επιβαρυντικές περιπτώσεις που αυξάνουν τις ποινές όπως: σε περιπτώσεις που το θύμα είναι έγκυος, ανήλικο, ΑΜΕΑ, και  επίσης όταν το έγκλημα γίνει παρουσία των  γονιών ή των  παιδιών του θύματος. Επιπλέον, στην περίπτωση που ένας άντρας βιάσει μία γυναίκα πριν τη σκοτώσει αυτό το έγκλημα θα αναγνωρίζεται ως βιασμός με γυναικοκτονία.

Με τη θέσπιση του «Νόμου Γαβριέλλα», η ποινή της ειδικής ισόβιας κάθειρξης με στέρηση του δικαιώματος αίτησης αποφυλάκισης πριν τα 40 χρόνια, προβλέπεται πλέον και για τον άντρα που θα σκοτώσει μία γυναίκα με την οποία διατηρούσε σχέση συναισθηματικού ή σεξουαλικού χαρακτήρα αλλά δε είχαν ποτέ συγκατοικήσει. Τέλος, με το νέο νόμο, ο άντρας που σκοτώνει μια γυναίκα λόγω φύλου τιμωρείται με κάθειρξη στο μέγιστο βαθμό (από 15 χρόνια και μια μέρα ως 20 χρόνια ) ή ακόμη και με ειδική ισόβια κάθειρξη, που προβλέπει δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης μετά από 20 χρόνια πραγματικής στέρησης της ελευθερίας.

 

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This