ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

November 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Κίνα

Η κλοπή από την Κίνα των μυστικών τεχνολογίας γεωργίας των ΗΠΑ είναι «τεράστια» απειλή για την εθνική ασφάλεια

23 Jun, 2022

Όσο μικροσκοπικός κι αν είναι, ένας πυρήνας σπόρων δεν διαφέρει από έναν μίνι βιολογικό υπολογιστή. Σε αυτό είναι όλος ο γενετικός κώδικας, η πνευματική ιδιοκτησία που περιέχει δισεκατομμύρια δολάρια δυνητικής αξίας που, πέφτοντας στα χέρια ενός αντιπάλου, θα μπορούσε να του δώσει τον έλεγχο της παραγωγής τροφίμων μιας χώρας και όχι μόνο.

Ένας αναμφισβήτητος αντίπαλος εδώ είναι η Κίνα, σύμφωνα με τον Ross Kennedy, αναλυτή εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιαστικής αλυσίδας με έδρα τις ΗΠΑ στη Fortis Analysis.

Σε αυτή τη χώρα, όπου ζουν 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, «η κατοχή των μέσων για να αυξήσουν τη δική τους επισιτιστική ασφάλεια είναι η νούμερο ένα δουλειά», είπε στο NTD, θυγατρική των The Epoch Times.

«Ψέματα, κλοπές, ανταλλαγές, οτιδήποτε χρειάζεται για να αποκτήσει αυτή την τεχνολογία, η Κίνα έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να κάνει».

Ο Κένεντι το αποκαλεί τομέα για «ασύμμετρο πόλεμο της γκρίζας ζώνης». Κλέβοντας τις αμερικανικές αγροτικές τεχνολογίες και αναπτύσσοντας μια δική τους εκδοχή, η Κίνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις πιο βασικές ανάγκες της χώρας ενώ θα υπονομεύσει την Αμερική, οικονομικά και διπλωματικά, στην επιδίωξή της για παγκόσμια ηγετική θέση στη γεωργική παραγωγή, είπε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσατε να κλέψετε μερικούς πυρήνες καλαμποκιού ή μερικά φασόλια σόγιας και να διαιωνίσετε μια εκστρατεία βιομηχανικής κατασκοπείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Κένεντι.

«Εάν είστε σε θέση να «σπάσετε τον κώδικα» ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού, τότε θα είστε σε θέση να κλέψετε εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια δολάρια πνευματικής ιδιοκτησίας», είπε.

«Τα τελευταία χρόνια, αν μπορούσατε να το κάνετε αυτό, σηκώνετε τα μυστικά της ζωής αυτού του καλαμποκιού, αυτής της σόγιας και δίνετε στον εαυτό σας ένα τεράστιο βήμα μπροστά από άποψη χρόνου και κόστους για τη διατροφή του πληθυσμού σας».

Οι σπόροι ως όπλο

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο με εισαγωγές συνολικού ύψους 133,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Μαστίζεται από τη συρρίκνωση της καλλιεργήσιμης γης, τις φυσικές καταστροφές και την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα για να θρέψει το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού, η χώρα έχει δείξει εδώ και χρόνια σημαντικό ενδιαφέρον για τα γεωργικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων, «η πιο πολύτιμη και εύκολα μεταβιβάσιμη περιουσία είναι σπόροι», αναφέρει μια ερευνητική έκθεση του Μαΐου από την Επιτροπή Αναθεώρησης Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας (USCC).

Η καινοτομία των σπόρων έχει αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια για τις αμερικανικές εταιρείες γεωργικής βιοτεχνολογίας όπως η Monsanto. Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν σπόρους αξίας περίπου 174 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 15% των συνολικών εξαγωγών τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η σημασία της προόδου της τεχνολογίας σπόρων δεν χάνεται στην Κίνα. Τα κινεζικά κρατικά μέσα έχουν περιγράψει τους σπόρους ως «τσιπ» της γεωργίας και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει από καιρό ανεβάσει την ασφάλεια των σιτηρών ως «βασική βάση της εθνικής ασφάλειας».

Σε μια περιοδεία επιθεώρησης σε εργαστήριο σπόρων στη νοτιότερη επαρχία Χαϊνάν της Κίνας τον Απρίλιο, ο Σι κάλεσε τη χώρα «να κρατήσει σφιχτά τους κινέζικους σπόρους με τα χέρια μας» για να «κρατήσει σταθερά τα κινεζικά μπολ ρυζιού και να επιτύχει επισιτιστική ασφάλεια».

Αλλά ορισμένοι Κινέζοι επιστήμονες έχουν κάνει μια συντόμευση κλέβοντας ξεκάθαρα τα εμπορικά μυστικά των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ.

Μέρες πριν από το ταξίδι του Xi στο Χαϊνάν, ο Κινέζος υπήκοος Xiang Haitao, πρώην επιστήμονας απεικόνισης στο Monsanto στο Μιζούρι, καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ σε φυλάκιση 29 μηνών αφού ομολόγησε την ενοχή του για κλοπή εμπορικών μυστικών από τον πρώην υπάλληλο του. Ο Σιάνγκ είχε προσπαθήσει να κλέψει έναν αλγόριθμο που βοηθά τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν τη γεωργική παραγωγικότητα προς όφελος ενός κινεζικού κρατικού ερευνητικού ινστιτούτου, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο Mo Hailong, διευθυντής διεθνών επιχειρήσεων σε μια αγροτική επιχείρηση με έδρα το Πεκίνο με δεσμούς με το κινεζικό καθεστώς, προσπάθησε να κλέψει σπόρους καλαμποκιού από τα χωράφια δοκιμών στη Monsanto και μια άλλη αμερικανική παραγωγό σπόρων Dupont Pioneer από το 2011 έως το 2012. Ο Μο καταδικάστηκε σε τρία χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή το 2016, αφού ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία για κλοπή εμπορικών μυστικών.

Το 2018, δύο Κινέζοι ερευνητές ρυζιού επισκέφτηκαν διάφορες εγκαταστάσεις έρευνας και παραγωγής στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ που τους κατηγόρησαν για συνωμοσία για κλοπή τεχνολογίας παραγωγής ρυζιού είπαν ότι βρήκαν κλεμμένους σπόρους ρυζιού στις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο της Χονολουλού καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην Κίνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ελεύθεροι στην Κίνα. Δύο άλλοι Κινέζοι ερευνητές ρυζιού που βοήθησαν στην οργάνωση του ταξιδιού τους καταδικάστηκαν σε μια συνδεδεμένη υπόθεση το 2018 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός και 10 ετών ο καθένας.

«Φαίνεται ανόητο, αλλά αν μπορείτε να πάρετε τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, 10 διαφορετικές ποικιλίες σπόρων, τώρα έχετε τη δυνατότητα όχι μόνο να ανατρέψετε την ανοχή αυτού του σπόρου σε διάφορα φυτοφάρμακα ή έντομα», είπε ο Kennedy.

Μέσω της αντίστροφης μηχανικής, η Κίνα θα μπορούσε επίσης να ξεκλειδώσει την ικανότητα ενός σπόρου να παράγει υψηλές αποδόσεις και προσαρμοστικότητα σε διάφορα κλίματα, όπως θερμότερα και υγρότερα περιβάλλοντα.

“Υπάρχουν μέρη στην Κίνα όπου θα ήθελαν να μπορούν να καλλιεργούν πράγματα όπως καλαμπόκι ή σόγια, αλλά δεν έχουν πραγματικά πρόσβαση στην καλή γενετική τεχνολογία για να παράγουν σπόρους που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε πιο δύσκολες συνθήκες”, είπε ο Kennedy.

«Έτσι, ένας σπόρος είναι πρόβλημα», είπε. Αλλά αν η Κίνα πιάσει πολλούς σπόρους «ξαφνικά τώρα έχετε ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα».

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This