EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Τί συνέβη στις ΗΠΑ;

14 Dec, 2023
Τί συνέβη στις ΗΠΑ;

Τί συνέβη στις ΗΠΑ;

Τί συνέβη στις ΗΠΑ;

Ο θάνατος του τ. Υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, δεν πέρασε απαρατήρητος, καθώς συνέπεσε με τους ταυτόχρονους προβληματισμούς του τ. πρέσβη των ΗΠΑ στην Σοβιετική Ένωση για την πορεία της Βόρειας Αμερικής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η αναδρομή στο όραμα, είναι γεγονός.

 

Σαφείς αναφορές για την εξωτερική πολιτική -κυρίως- των ΗΠΑ, έκανε ο τέως πρέσβης στην Σοβιετική Ένωση τα χρόνια 1987-1991, Τζακ Μάτλοκ, ο οποίος εξ επαγγέλματος και εξ αντικειμένου γνωρίζει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις σε βάθος. Με μεγάλη εμπειρία λόγω και της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας το `80, αλλά και συμβουλεύοντας τον πρόεδρο Κλίντον το `97 για τα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αυτές τις ημέρες, ο πολιτικός, έκανε την αναδρομή στο όραμα των ΗΠΑ, στον ρόλο που είχαν υποσχεθεί να διαδραματίσουν στον κόσμο, και στην θέση στην οποία κατέληξαν εν τέλει.

 

Ελευθερία Λόγου και Άποψης

Πιστός στην αμερικανική πολιτική γραμμή, ο Μάτλοκ, έρχεται τώρα, μετά τα τελευταία γεγονότα στα οποία έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ, όπως είναι η εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και ο πόλεμος στην Ουκρανία προηγουμένως, να κάνει μια εφ’ όλης της ύλης ανασκόπηση των πεπραγμένων, αφού όπως πολύ καυστικά λέει ο ίδιος, «η κοινωνία μας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα απόψεις».

Βλέπει στην πολιτική των ΗΠΑ όμως «να οργανώνουν ομάδες για να προωθήσουν τις απόψεις τους», και δεν διακρίνει να υπάρχει ελευθερία λόγου και έκφρασης, εάν π.χ. κάποιος φοιτητής πανεπιστημίου, ή κάποιος γερουσιαστής ακόμα, αποφάσιζε να μιλήσει υπέρ της Παλαιστίνης.

 

Σεβασμός στα έθνη

Αρκετά χρόνια πιο πριν, στις αρχές του `80, ο Μάτλοκ είχε δηλώσει πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι «ένας κόσμος στον οποίο η ανθρώπινη ποικιλομορφία θα προστατεύεται», και πως η «διαπραγμάτευση θα αντικαταστήσει τη βία ως μέσο επίλυσης διαφορών».

Σήμερα, όπως λέει ο Μάτλοκ βλέπει πως δεν τηρήθηκε καθόλου αυτό, αναφέροντας ως ισχυρά παραδείγματα το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράν, την Κούβα, την Βενεζουέλα και αλλού.

Παρατηρώντας μάλιστα τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Παλαιστίνη, θυμάται τα λεγόμενά του του 1982: «Ενώ δεν κρύβουμε τον βαθύ θαυμασμό μας για εκείνους τους γενναίους λαούς που αναζητούν μόνο αυτό που οι Αμερικανοί θεωρούν ως εκ γενετής δικαίωμα τους».

Τώρα, διακρίνει πως οι ΗΠΑ δεν δρουν με αυτό τον τρόπο.

 

Ειρήνη και Πόλεμος

Το 1982, το όραμα και η πίστη του Μάτλοκ στην αμερικανική εξωτερική πολιτική τον έκαναν να βλέπει ότι «ζούμε σε ειρήνη με τον κόσμο και που ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης δεν έχει πολεμήσει πουθενά στον κόσμο», παρ’ όλο που τον ανησυχούσε η τάση ορισμένων κρατών να επιλύουν τις διαφορές τους ακόμα με όπλα.

Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, από την οποία η Σοβιετική Ένωση είχε απομακρυνθεί, ο Μάτλοκ βλέπει τις ΗΠΑ να πράττουν ακριβώς τα αντίθετα: «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ εισέβαλαν και παρέμειναν για 20 χρόνια χωρίς να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια δημοκρατική κοινωνία. Μια επακόλουθη εισβολή στο Ιράκ, με ψευδείς λόγους, απομάκρυνε την ιρακινή κυβέρνηση και έδωσε ώθηση στο Ισλαμικό Κράτος. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ, χωρίς κήρυξη πολέμου, εισέβαλαν στη Συρία και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους (την οποία αναγνωρίσαμε) και επίσης να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ».

Σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πια Αμερικανοί στρατιώτες, όπως γράφει με πύρινο λόγο στο κείμενό του ο τέως Αμερικανός πρέσβης.

«Τάζαμε ειρήνη και τώρα έχουμε στρατό σε 80 κράτη. (…) Γεμίσαμε τον κόσμο με όπλα».

 

Χρήματα για τους πολέμους

«Ξοδεύουμε περισσότερα για όπλα από όλους τους άλλους προϋπολογισμούς για αλόγιστες δαπάνες, και τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει πόλεμο κατά της Ρωσίας, μιας πυρηνικής δύναμης». (…) «Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι ΗΠΑ φαινόταν να παρακινούνται από ένα ψεύτικο και απλοϊκό δόγμα ότι ο κόσμος προοριζόταν να γίνει σαν τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ δικαιολογούνταν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ για να μεταμορφώσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να συμμορφωθεί με την εικόνα τους του εαυτού του (ήταν η θέση των νέο-συντηρητικών)».

Ο λόγος του Τζακ Μάτλοκ απευθύνεται στα αυτιά των πολιτικών αλλά και του λαού των ΗΠΑ, με πίκρα και με διάθεση αφύπνισης.

«Οι ΗΠΑ στέλνουν 100 «υπερ-βόμβες» για ρίψη στη Γάζα. Τα BLU-109 «bunker busters», με βάρος 2.000 λίβρες το καθένα, διεισδύουν στα υπόγεια τσιμεντένια καταφύγια όπου κρύβονται άνθρωποι, ανέφερε η Wall Street Journal την 1η Δεκεμβρίου. Η Αμερική έχει στείλει 15.000 βόμβες και 57.000 βλήματα πυροβολικού στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 5.000 μη κατευθυνόμενες ή «χαζές» βόμβες Mk82, περισσότερες από 5.400 βόμβες κεφαλής Mk84 2.000 λιβρών, περίπου 1.000 βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39 και περίπου 3.000 JDAM, αναφέρει η εφημερίδα. Η είδηση έρχεται σε δραματική αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η αποφυγή των απωλειών αμάχων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τις ΗΠΑ».

Και στο κείμενό του ο Μάτλοκ αναφέρεται και στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, στην φωνή δηλαδή διαφόρων χωρών του κόσμου, για κατάπαυση πυρός. Όμως οι στρατιωτικές δαπάνες είναι κυρίαρχο μερίδιο των προαιρετικών δαπανών των ΗΠΑ, και το στρατιωτικό προσωπικό είναι και η πλειοψηφία του κυβερνητικού προσωπικού. Αεροπλάνα C17 μεταφέρουν σε πτήσεις ΗΠΑ – Ισραήλ τα όπλα.

 

Και για το εσωτερικό των ΗΠΑ…

Στην υπερήφανη ομιλία του 1982 ο Μάτλοκ μίλησε και για την σχέση μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης. Όπως είχε υποστηρίξει τότε, οι πολίτες πρέπει να ασκούν έλεγχο στην κυβέρνηση, αλλά σήμερα ο ίδιος αναρωτιέται αν υπάρχει τρόπος πια να γίνεται αυτό.

«Δύο φορές σε αυτόν τον αιώνα έχουμε εγκαταστήσει προέδρους που έλαβαν εκατομμύρια ψήφους λιγότερους από τον πρόεδρο που ψηφίσαμε. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ακυρώσει δικαιώματα που υποστηρίζονται από την αποφασιστική πλειοψηφία των πολιτών μας. Απαιτούνται πολύ περισσότερες ψήφοι για να εκλεγεί ένας γερουσιαστής σε μια πολυπληθή πολιτεία από ό,τι σε μια με λιγότερους πολίτες, έτσι ώστε η Γερουσία των ΗΠΑ να μπορεί να ελέγχεται από μια μειοψηφία των ψηφοφόρων της χώρας. Οι εταιρείες και τα άτομα είναι ουσιαστικά απεριόριστα στο ποσό που μπορούν να δαπανήσουν για να προωθήσουν ή να δυσφημήσουν υποψηφίους και να ασκήσουν πιέσεις στο Κογκρέσο για ευνοϊκή φορολογική και ρυθμιστική μεταχείριση. Το Ανώτατο Δικαστήριο, ουσιαστικά, αποφάνθηκε ότι και οι εταιρείες είναι πολίτες!»

 

«Αυτό [όμως] δεν μοιάζει περισσότερο με την ολιγαρχία παρά με τη δημοκρατία;».

 

Με πίκρα ο Μάτλοκ φτάνει στο συμπέρασμα ότι -παρά τις προκλήσεις του παρελθόντος- ο λαός των ΗΠΑ είχε καταφέρει να διατηρήσει τα δικαιώματα των πολιτών στην επιλογή των κυβερνήσεών τους, κάτι που τώρα βλέπει πως δεν συνεχίζει με την ίδια σαφήνεια.

«Από πότε έχουμε δει μια ανοιχτή συζήτηση και προσαρμογή ανταγωνιστικών συμφερόντων στη δουλειά του Κογκρέσου; Πότε σε αυτόν τον αιώνα έγινε μια συζήτηση για την εξωτερική πολιτική; Γιατί το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα εγκρίνει τη βία, που κανονικά είναι νόμιμη μόνο σε κατάσταση πολέμου, χωρίς να ψηφίσει κήρυξη πολέμου όπως απαιτεί το Σύνταγμα;».

Ο πολιτικός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, για χρόνια υπέρμαχος του τότε οράματος των ΗΠΑ, και πρέσβης στην Σοβιετική Ένωση, καταλήγει το κείμενό του με ένα ειλικρινές ξέσπασμα:

«Θεέ μου, τι συνέβη στη χώρα μου;»

 

 

Source https://in.gr

Photo https://mediamax.am/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This